Oporba oklijeva: Sirijski mirovni pregovori i dalje pod upitnikom

Ilustracija: FAH

SIRIJSKA oporba čeka razjašnjenje ključnih točaka od Ujedinjenih naroda prije donošenja odluke o tome hoće li sudjelovati na mirovnim pregovorima planiranim za petak u Ženevi. Sirijska vlada već je pristala sudjelovati na pregovorima za koje se izaslanik UN-a Staffan de Mistura nada da će se održati u neizravnom formatu s ciljem okončanja petogodišnjeg rata u kojemu je ubijeno 250.000 ljudi.

Međutim, oporbeno vijeće, koje uključuje naoružane skupine i političke protivnike predsjednika Bašara al-Asada te koje uživa saudijsku potporu, još mora odlučiti hoće li sjesti za pregovarački stol. Vijeće "pozitivno" gleda na pozivnicu, ali navodi da je zatražilo razjašnjenja od glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona.

Visoki pregovarački odbor (HNC) sastaje se u Rijadu već drugi dan zaredom u srijedu kako bi donio odluku o svom stajalištu. "Mi smo poslali pitanja. Čekamo odgovor", rekao je jedan oporbeni izvor upoznat s tijekom sastanka u Rijadu. Izvor je rekao da se najvažnije pitanje odnosi na provedbu koraka definiranih u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se podupire mirovni proces. Koraci uključuju ukidanje blokade opkoljenih područja, zaustavljanje napada na civilna područja i oslobađanje proizvoljno zatočenih ljudi.

Oporba postavlja uvjete

Oporbeni dužnosnici opetovano su izjavili da ne mogu pristati na pregovore prije nego što vlada provede te mjere. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je u srijedu da je razgovarao s koordinatorom HNC-a Riadom Hidžabom i da je shvatio da će oni, po njegovom shvaćanju, sudjelovati na pregovorima.

Po njegovim riječima, sirijski Kurdi neće biti pozvani na mirovne pregovore. Kazao je da mu je de Mistura rekao da kurdska stranka PYD nije pozvana.

"PYD uzrokuje većinu problema i de Mistura mi je rekao da im nije poslao pozivniocu", istaknuo je francuski ministar u izjavi za radio France Culture.

Mana: Nema kompromisa

De Mistura, koji je pozivnice poslao u utorak a da nije potvrdio imena, planira dati izjavu o pozvanima kasnije u srijedu ili četvrtak i prije toga neće davati komentare, rekla je njegova glasnogovornica. Jedan od čelnika Sirijskog demokratskog vijeća, Hajtam Mana, izjavio je u srijedu da neće sudjelovati u mirovnim pregovorima ako na njih ne budu pozvana dvojica kurdskih čelnika, Saleh Muslim i Ilham Ahmed.

"Ili ću ići sa svojim prijateljima ili neću ići. Nema kompromisa oko tog pitanja", rekao je Mana za Reuters.

"Imamo jedan dan i možda sutra da ispregovaramo sve te stvari s Rusima, Amerikancima i de Misturinim osobljem. Vidjet ćemo hoće li prihvatiti naše mišljenje, naše stajalište da imamo stvarno snažno i reprezentativno izaslanstvo." 
 

Pročitajte više