Oporba: Policija štiti kriminal i korupciju te tolerira narkomafiju. HDZ: Nije tako

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba je danas, tijekom rasprave o Izvješću o radu policije u 2022, pozdravila rad policije, ali i upozorila da iz njihovih redova treba odstraniti one koji su povezani s osobama iz kriminalnog miljea, dok su iz HDZ-a odbacili ocjene da policija štiti korupciju i kriminal.  

Navevši kako iznimno cijeni rad policijskih službenika koji svoj posao obavljaju srčano i u javnom interesu, Ivana Kekin (Klub Možemo) istaknula je da se treba aktivno boriti i sankcionirati neadekvatno ponašanje policajaca, a nikako ne zataškavati takva zlodjela niti umanjivati njihov značaj.

Kekin podsjetila na slučaj iz Like, gdje su policajci silovali ženu

Upozorila je da su od 2016. u Hrvatskoj 56 žena ubili njihovi partneri, a u pet slučajeva radilo se o policajcima koji su ih ubili službenim oružjem. Podsjetila je i na slučaj silovanja u Lici, gdje se policajcima prijavljenim za to kazneno djelo nije odredila mjera zabrane kontakta i približavanja. 

Upitala je i je li tako blago postupanje na neki način povezano s tim što se radi o policajcima. Podsjetila je i na dio izvješća pučke pravobraniteljice koje se odnosi na postupanje policije, a u kojem se iznose zabrinjavajući primjeri neadekvatnog policijskog postupanja. 

Hajdaš Dončić: Nasilje koje doživljavaju žene od malih nogu i u obitelji i u društvu je zastrašujuće

I Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) je, iznoseći podatke, zastrašujućim ocijenio nasilje različitog oblika koji doživljavaju žene od malih nogu i kroz sve faze svog odrastanja unutar svoje obitelji, ali i u društvu. "To traži angažman svih nas, a ne zatvaranje očiju pred takvim brojkama", poručio je. 

Osvrćući se na dugo najavljeno donošenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kazao je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja još uvijek kažnjava pružanje seksualnih usluga uz naplatu tako da se kažnjava samo pružateljicu seksualnih usluga, a ne i korisnika seksualnih usluga.

Sačić: U policiji treba pojačati stegu i profesionalnost

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) smatra kako se u policiji treba pojačati stega i profesionalnost jer, kako je rekao, mora se znati tko je u policiji ili kriminalističkoj policiji u vezi s osobama iz kriminalnog miljea.  

"Takve morate odstranjivati, a ne da čitamo da je policajac član zločinačke organizacije, da šverca drogu, da je upetljan u neka kriminalna djela. Morate naći model kako da to zatvorite", rekao je.

Kapulica odbacio ocjene da policija štiti kriminal i korupciju i tolerira narkomafiju

Oporbene ocjene da policija štiti kriminal i korupciju te da tolerira zlouporabu droga i narkomafiju negirao je Mario Kapulica (Klub HDZ-a).

Istaknuo je kako podaci o više uhićenja i više zapljene droga pokazuju rezultate mukotrpnog rada policijskih operativnih radnih skupina koji u borbi protiv krijumčara drogom odlično surađuju s međunarodnim partnerima.

Kapulica je istaknuo i da je zahvaljujući rezultatima rada ministra unutarnjih poslova i policajaca naša zemlja jedna od najsigurnijih država EU.

Grmoja: Borba protiv ilegalnih migracija je prvorazredno političko pitanje

Nikola Grmoja (Klub Mosta) ponovio je kako Most kontinuirano traži slanje vojske na kritične točke na granicu upozorivši da je u ovoj godini u našoj zemlji bilo 190 posto više nezakonitih prelazaka granice, dok je u EU takvih prelazaka bilo 64 posto više u odnosu na godinu prije.

Ocijenio je katastrofalnom politiku vlade i Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv ilegalnih migracija te ustvrdio da je to postalo prvorazredno političko pitanje u zemlji. 

Hrvatska je po njegovim riječima ulaskom u Schengen postala jednom od ciljanih destinacija ne samo za 'proboj' prema državama zapadne Europe nego i poželjna destinacija za prvu registraciju i traženje azila na području EU.

Pročitajte više