Glavni ravnatelj HRT-a: Nije velika razlika između HRT-a i BBC-ja

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Oporbeni saborski zastupnici izrazili su danas nezadovoljstvo radom Hrvatske radiotelevizije (HRT) te poručili da treba mijenjati Zakon o HRT-u, a iz HDZ-a uzvraćaju da je sadašnji zakon donesen 2012., kada na vlasti nije bio HDZ, nego SDP i Kukuriku koalicija.

"Zakon nije teret HDZ-a, o njemu neka govori SDP, htjeli su potpunu kontrolu, a o tome hoće li se mijenjati, svoje će reći i Ministarstvo kulture", rekao je Josip Borić (HDZ) u saborskoj raspravi o poslovanju HRT-a u 2019., 2020. i 2021. godini.

"Egzodus kvalitetnih novinara"

Na oporbene kritike da je program, posebno informativni, loš i politički pristran, odgovorio je da je medijsko tržište liberalizirano i da svatko ima priliku izabrati što mu odgovara.

Oporba upozorava na "egzodus" kvalitetnih novinara i na preveliku zastupljenost vladajućih u informativnom programu te pita po kojim se kriterijima dolazi u političku emisiju Otvoreno.

Kako se dolazi u Otvoreno?

"Dario Hrebak (HSLS) tamo je bio više od 20 puta, HDZ-ov Habijan također, Zekanović je bio dva puta dok je bio u oporbi, a kad je prešao u vladajuće - sedam puta, ja nijednom", rekao je Marijan Pavliček (HS), naglašavajući kako svi građani kroz pretplatu financiraju HRT, pa treba očekivati mrvicu objektivnosti.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb tumači kako on kao glavni ravnatelj ne odlučuje o gostovanju te obećava pisani odgovor. Zastupnici većine pozivaju se na podatke iz izvješća po kojima je oporba imala 307 gostovanja, oni samo 207, a oporba im uzvraća da se u Dnevniku ne mogu vidjeti njene inicijative, nego samo unutarstranački sukobi, financijske nepravilnosti i sl.

Beljak: HRT je partijska televizija

"Katolicizam, HDZ, Domovinski rat, to je sve što se vidi na HRT-u, nema različitosti, to je partijska televizija koja služi HDZ-u da bi dobio još jedan mandat", tvrdi Krešo Beljak (HSS).

Ipak, zastupnici hvale reakciju HRT-a u pandemiji covida, školski program na Trećem, Sunčanu stranu Prisavlja i serijale Domagoja Burića.  

Fluktuacija zaposlenika

Zanimali su ih i razlozi velike fluktuacije zaposlenika. Ta je fluktuacija nešto prirodno, odgovara Šveb Dragani Jeckov (SDSS) pa navodi da puno ljudi odlazi u mirovinu, da HRT (zbog plaća) nije atraktivan poslodavac u medijskom sektoru, da ima problema s popunjavanjem nekih radnih mjesta…

Ninu Raspudića (Most) zanimalo je zašto je kod promjene upravljačke strukture, koja je ostala nakon njegova prethodnika Kazimira Bačića, zadržao samo Katarinu Perišu Čakarun, urednicu IMS-a, kad su tamo najveći problemi.

Šveb kaže da je promijenio samo vrhovnu upravljačku strukturu, a srednji i viši menadžment je ostao isti. "U ovom trenutku da bih nekoga smijenio, moram imati bolju zamjenu, u ovom trenutku to ne vidim i to je razlog", kazao je.

Davor Dretar (DP) primjećuje da Bačić nakon istražnog zatvora radi kao inženjer s plaćom većom od 20. 000 kuna, dok većina djelatnika ima plaće ispod svake razine.

Šveb: Nije puno velika razlika između HRT-a i BBC-ja

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) pitao je Šveba vidi li HRT kao istinski javni medij i što bi rekao kad bi ga usporedio s BBC-jem.

"Dosta mi je poznat BBC, iznutra i izvana, kad uspoređujem HRT s njim, moram s ponosom reći da nije puno velika razlika, osim u gabaritima produkcijskih kapaciteta, a sadržajno gledano HRT je na dosta visokoj razini kvalitete", rekao je glavni ravnatelj HRT-a.

Jelena Miloš (ZLB) ističe da je politizacija HRT-a dovela do gubitka vjerodostojnosti i pada gledanosti i da je to dugogodišnji trend koji guši HRT. Poziva na izmjenu zakona, ali i donošenje pravilnika o prijavi seksualnog uznemiravanja unutar HRT-a.

Šveb odbacio tvrdnje oporbe o sukobu interesa

Više oporbenih zastupnika problematiziralo je prikazivanje crtane serije Drske djevojke bez dobne oznake u 14 sati. Šveb brani odluku da se ona prikaže.

"Naša je uloga da potičemo toleranciju i pluralizam, zadatak je da otvaramo neke teme", kazao je i naglasio da se radi o sadržaju koji je višestruko nagrađivan i prikazan u velikom broju zemalja, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji itd.

Opetovano je odbacio tvrdnje oporbe o sukobu interesa kad je preuzimao dužnost te otkrio da je prodao vlasničke udjele u firmi koja i dalje radi s HRT-om čim je imenovan.

"S njom više nemam nikakvih vlasničkih udjela, a druga firma, za koju sam predao upravljačka prava, ne radi s HRT-om i ne radi ništa, čeka da se vratim", rekao je Marijani Puljak (Centar).

 

Pročitajte više