Oporba u Srbiji bijesna na Vučića: "BIA je na najprljaviji način ušla u politiku"

Foto: Vladimir Vasic/ATAImages/PIXSELL

Kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji i Vojvodini te lokalne izbore u Beogradu i još 65 općina i gradova "najprljavija je dosad", tvrdi srpska oporba, uvjerena da unatoč neravnopravnim uvjetima, ponajprije u medijima, može narušiti vlast Aleksandra Vučića i SNS-a.

Potvrda tvrdnje o prljavoj kampanji je i odluka oporbene proeuropske koalicije Srbija protiv nasilja da iz kampanje povuče svog kandidata na parlamentarnoj listi Đorđa Miketića, čije su intimne videosnimke objavili tabloidi i TV Pink bliski Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Odluci je prethodila objava snimke na društvenim mrežama nakon što ju je prethodno, gostujući u nedjelju na TV Pink, najavio upravo Vučić.

"BIA je ušla u politički život Srbije na najprljaviji mogući način"

Ne niječući da je snimka autentična, Miketić je ranije izjavio kako mu je prije godinu i pol iz stana ukradeno računalo - što je prijavio policiji - a oporba je otvoreno posumnjala da je u to umiješana tajna služba BIA, koju je optužila da radi pod kontrolom, u interesu i na korist aktualne vlasti predvođene SNS-om.

Miketić, donedavni zastupnik liberalne stranke Zajedno koja je dio koalicije Srbija protiv nasilja, na društvenim je mrežama objavio da je kampanja protiv njega krenula nakon Vučićevog gostovanja na TV Pink-u. Poslije toga mu je stigla i upozoravajuća fotografija, za što je Miketić optužio i BIA-u.

Poanta objavljivanja snimke, ustvrdio je Miketić, jest "da zastraši ne samo mene nego je to poruka svim protivnicima ovog režima".

Jedan od lidera desne koalicije NADA i predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je u petak da je BIA u slučaju privatne videosnimke Đorđa Miketića "ušla u politički život Srbije na najprljaviji mogući način".

Kandidat liste Srbija protiv nasilja za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović izjavio je da se Miketić povukao iz izborne kampanje te koalicije kako ona ne bi bila "obojena tabloidnim naslovima" u provladinim medijima, koji otvoreno podržavaju listu vladajućeg SNS-a "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati".

Aktualni predsjednik Srbije, koji je nedavno formalno odstupio s čela SNS-a, prethodnih je dana više puta otvoreno potvrdio da podržava listu naprednjaka i da je "svim srcem spreman" pomoći listi "Srbija ne smije stati".

Oporba - i lijeva i desna - u međuvremenu je više puta ukazala da Vučić krši Ustav Srbije, koji ga obvezuje da jednako zastupa interese svih građana.

Vučić u žestokoj kampanji

Vučićeve se promidžbene poruke emitiraju u elektroničkim medijima kao politički marketing SNS-a, prikazujući ga u posjetu obiteljima, razgovorima s gostima u kafićima o učincima aktualne vlasti, dok po Srbiji kruže kombiji s njegovim fotografijama koji s razglasa emitiraju motivirajuće poruke biračima.

Vučić istodobno, učestalo gostujući na provladinim televizijama s nacionalnim frekvencijama kao predsjednik Srbije, šalje poruke kako istraživanja javnog mišljenja pokazuju da rejting oporbi pada u korist SNS-a i vladajuće koalicije, da ona ima "sve manje glasova u Srbiji" i da oporba "vodi politiku raspada Srbije".

Mediji naklonjeni oporbi objavljuju da je SNS oformio call-centar kojim utječe na birače te da se novac koji u tom poslu SNS isplaćuje aktivistima mjeri desecima tisuća eura za koje nema pokrića u financijskom poslovanju te stranke.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji i pokrajinski izbori u Vojvodini i još 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd, raspisani su za 17. prosinca.  

Izbori dolaze u vrijeme pritisaka EU i međunarodne zajednice da se Srbija vrati dijalogu s Kosovom i prihvati plan EU za normalizaciju odnosa, koji podupire i SAD.

Događaju se i u vrijeme napetosti na kosovskom sjeveru, koje su eskalirale nedavnim oružanim napadom paravojne skupine Srba kad su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača, te sve većeg nezadovoljstva na unutarnjopolitičkoj sceni i brojnih afera vezanih uz vladajuću stranku SNS i njezine dužnosnike u vlasti. 

Pročitajte više