Oporba: Mi ne bismo postupili kao Milanovićeva supruga

Foto: Hina

SABORSKI oporbeni zastupnici složili su se danas da se profesori i nastavnici nalaze pod velikim pritiskom roditelja zbog ocjena njihove djece istaknuvši da to treba mijenjati te su poručili da osobno ne bi postupili na način kako  je to učinila predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović.

Musić Milanović je tjedan dana po završetku nastave ravnateljici škole poslala mail u kojem je izrazila nezadovoljstvo predmetnom nastavnicom, nakon čega su njezinom sinu već zaključene ocjene iz četvorki promijenjene u petice.

Sandra Benčić (Možemo) kazala je da Milanović Musić nije jedina koja piše i radi pritisak na ravnatelje ili nastavnike za ocjene svoje djece.

"To što se događa u osnovnim školama, posebno u višim razredima, postalo je nepodnošljivo, ogroman je pritisak na roditeljima jer se dijete s dvije četvorke ne može upisati u željenu srednju školu, ali i na nastavnike od strane roditelja i nešto se mora dubinski mijenjati u sustavu", kazala je.

"Djeca su frustrirana kada dobiju bilo koju ocjenu manju od pet, to nije normalna situacija"

Smatra da ocjene ne mogu biti jedino mjerilo i pokazatelj znanja te jedino mjerilo uspjeha.

"Djeca su frustrirana kada dobiju bilo koju ocjenu manju od pet, to nije normalna situacija, pod stresom su i to utječe na njihovo mentalno zdravlje", ustvrdila je Benčić.

Poručila je da osobno ne bi postupila na način kako je to učinila Milanović Musić ocijenivši to neprimjerenim.

"Nije dobro da ulazimo u takve pritiske oko ocjena djece, to nije dobra poruka, ali je to postala opća praksa među velikim brojem roditelja", kazala je Benčić i poručila da javne osobe moraju postavljati drugačiji kriterij ponašanja i to pokazati svojim primjerom.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da je Musić Milanović najveću štetu napravila svom suprugu, predsjedniku RH, svojoj obitelji i svom djetetu te da se sada vjerojatno kaje.

"Generalno imamo problem velikih pritisaka na prosvjetne djelatnike oko ocjena, ocjene su postale jedino bitno u obrazovnom procesu, a ne stjecanje znanja, i to treba mijenjati", izjavio je Grmoja u saboru.

"Treba vratiti ugled profesorima"

Ističe da se mora vratiti ugled onima koji su stup obrazovanja. 

"Većina profesora i nastavnika ne želi sebi probleme i gdje god je nekakva ocjena koja je između većina će,  da nema problema i na vratu roditelje, zaključiti veću ocjenu, većina će ići linijom manjeg otpora", kazao je.

Dodao je da on kao profesor nije imao većih problema iako je bilo pritisaka, no uvijek je omogućio djeci da odgovaraju za veću ocjenu. "Ja sigurno ne bih popustio pritisku ako bih smatrao da dijete nije zaslužilo veću ocjenu ili ako nisam nešto pogriješio u svom radu", poručio je.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u pismu Musić Milanović ne vidi nekakav pritisak, nego samo ukazivanje na nepravilnosti.

"Ja to nisam vidio kao nekakav pritisak, već kao obično pismo u kojem se ne zalaže za veću ocjenu nego samo ukazuje na neke nepravilnosti koje je uočila", kazao je.

Hajdaš Dončić smatra da mame imaju veliki senzibilitet prema muškoj djeci te je poručio da se osobno ne bi na taj način obraćao školi, "ali ne znam što bi napravila moja žena".

Pročitajte više