Oporbeni prosvjed je uspio. To nije toliki problem za HDZ, koliki je za desnicu

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

Današnji prosvjed lijeve i centrističke oporbe je uspio, barem ako se gleda u okvirima mogućeg i očekivanog. Uspio je u smislu onoga što je i zbog čega je organizirano - najvažnije za lijevo-liberalnu oporbu je da su pokazali da, iako međusobno toliko različiti, ipak mogu zajedno, neovisno o tome u kojim će sastavima izaći na izbore.

>> Završen je prosvjed oporbe, Markov trg bio krcat. Beljak: U pakao s bandom lopovskom

S druge strane, premijer Plenković u isto je vrijeme održao jedan od svojih, u komunikacijskom smislu, najboljih govora ikad. Ne zato što je u pravu, nego u smislu onoga što je u njegovoj vizuri trenutno politički najpametnije.

>> Plenković o prosvjedu oporbe: Ovo je bio proruski skup

Kako je Plenković odgovorio?

Govorio je novinarima ispred industrijskog pogona, o tome kako se "radi i gradi" dok neki "spavaju do podneva", o skupu "radikalne ljevice" (iako su jedan dio skupa činile čak i blago desnocentrističke opcije!), o tome kako prosvjeduju putinofili i da je skup proruski (što je ponovio više puta, makar van konteksta), o tome kako su tamo mnogi bili protiv zakona o hrv. jeziku, što je pak bilo totalno van konteksta.

Ukratko, poruka je bila jasna kao današnji dan: "S jedne strane smo mi koji radimo i gradimo, štitimo nacionalne interese i nacionalni identitet te bivamo na pravoj strani povijesti, a s druge su strane lijenčine, neradnici, prostaci, putinofili, destruktivci, antidomoljubi..."

A gdje je desnica?

Primjećujete koga nema u cijeloj priči ni na jednoj ni na drugoj strani? Kompletne, međusobno posvađane desne oporbe. Lijevocentristička oporba jasno je dala do znanja da oni nisu poželjni na prosvjedu, a time ni u nekom eventualnom velikom anti-HDZ savezu.

 

Plenković je pak uspio apsorbirati njihove "jake teme" i dio retorike te ih time ili izbacio kao relevantni anti-HDZ politički faktor, ili im se usvajanjem dijela njihove retorike približio - jako tipično za HDZ pred izbore, a sad posebno značajno.

Desnica u nezavidnoj poziciji

Prema tome, taj dio oporbe sada je u nezavidnoj poziciji - moraju ostati pokazivati da su oporba Plenkoviću, ali ne mogu sada imati previše primjedbi na njegove ocjene - tamo gdje je aktivna oporba - nisu dobrodošli, a sami se s time još manje slažu nego čak s Plenkovićem.

Oni su sada na potezu, ako tu uopće može za njih više biti politički suvislih poteza.

Pročitajte više