"Oporbenjak je dobio 7 godina zatvora jer je iskoristio istu riječ kao Putin jučer"

Foto: EPA

JEDNO od glavnih obilježja načina na koji Kremlj pristupa ratu u Ukrajini je pažljiva upotreba jezika, odnosno riječi koje koristi da bi opisao rat. Posljednjih 10 mjeseci Vladimir Putin i njegovi dužnosnici te svi državni mediji rat opisuju kao "specijalnu vojnu operaciju" te namjerno izbjegavaju koristiti najočitiju riječ - rat.

Što je rekao Putin?

No jučer je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu ruski predsjednik Vladimir Putin sukob u Ukrajini javno nazvao ratom. "Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat. Težit ćemo kraju toga (rata), što prije, to bolje, naravno", rekao je Putin. 

To je razbjesnilo Putinove kritičare, koji ističu da je cijeli niz Rusa završio u zatvoru jer je odbio koristiti terminologiju koju preferira Kremlj. Među njima je i oporbenjak Aleksej Gorinov, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog onog što su tužitelji nazvali "širenjem lažnih informacija o ruskoj vojsci". Gorinov je, naime, otvorio sastanak minutom šutnje "za one koji umiru u ratu".

"Ili pustite Gorinova ili osudite Putina na sedam godina"

Georgi Alburov, saveznik zatvorenog ruskog oporbenjaka Alekseja Navalnog, rekao je: "Aleksej Gorinov osuđen je na sedam godina zatvora jer je rat nazvao ratom. Vladimir Putin danas je na svom radnom mjestu također rat nazvao ratom. To znači da ili Gorinova treba pustiti iz zatvora ili Putina treba osuditi na sedam godina."

Pročitajte više