Oporbu uznemirile "osobe koje menstruiraju". Tomašević: Radite show

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

GRADSKA skupština jučer je prihvatila Program za mlade Grada Zagreba od 2022. do 2025. koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević, a oporba se oštro obrušila na pojam "osobe koja menstruira", koji se u tom programu navodi u kontekstu smanjenja menstrualnog siromaštva. 

Za Program je glasalo 27 zastupnika, a 11 je bilo protiv. Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman, inače ginekolog, rekao je da uvođenje pojma "osoba koja menstruira" smatra "vrlo nespretnim i vrlo moguće i uvredljivim za određeni dio naših građanki".   

"Ravnopravnost spolova ima izrazito važno mjesto i u politici Europske komisije, ali na nekim drugim elementima - jednakopravnosti u donošenju odluka, izjednačavanja osobnih dohodaka, sprječavanja nasilja u obitelji. Ali ne na ovim elementima. Trebali ste staviti žene koje menstruiraju i transseksualne osobe, koje također menstruiraju. Čak i sve transseksualne osobe ne menstruiraju, ako je odstranjena maternica ta osoba nema iz čega menstruirati", rekao je Herman. Napomenuo je da nema nikakav problem s ljudima takve spolne orijentacije te da to dokazuje svaki dan, a kad je bio predsjednik Gradske skupštine, dali su financijsku donaciju za Povorku ponosa. 

Tomašević: Oporba radi show od Programa zbog jedne rečenice

 

Gradonačelnik Tomašević spočitnuo je oporbi da radi show od Programa za mlade zbog jedne rečenice te ustvrdio da se ta definicija pojavljuje u različitim dokumentima i UN-a i EU i nikoga ne vrijeđa. Hermanu je čestitao što podržava Povorku ponosa, a nada se da će se na povorci i pojaviti jer ga dosad nije vidio. Bitno je, rekao je Tomašević, da Herman kao ginekolog i predsjednik zagrebačkog HDZ-a svojim biračima objašnjava tko su transrodne osobe i s kakvim problemima se suočavaju.

Istaknuo je da mladi nisu homogena skupina te imaju različite svjetonazore, različitu seksualnu orijentaciju i različite vrste problema. Program za mlade je, kako je navedeno, strateški dokument kojim Grad odgovara na potrebe i interese mladih u Zagrebu i planira daljnju kontinuiranu konstruktivnu komunikaciju o potrebama mladih u predviđenom razdoblju provedbe. Program će se primjenjivati na sve mlade, bez ikakve diskriminacije. Riječ je o populaciji od 15. do 30. godine života. 

Prihvaćeni prijedlozi

Gradski zastupnici prihvatili su i Tomaševićev prijedlog Sporazuma o suradnji između Beča i Zagreba kojim gradonačelnici dvaju gradova iskazuju namjeru obnavljanja dosadašnje suradnje s posebnim naglaskom na provedbi ciljeva održivog razvoja (SDG) definiranih u Agendi 2030. za održivi razvoj Ujedinjenih naroda. 

Prihvaćen je i prijedlog gradonačelnika o osnivanju Savjeta za socijalnu skrb radi planiranja i razvoja pružanja socijalnih usluga na području Zagreba. Gradska skupština je na prijedlog gradonačelnika donijela i Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Zagreba za razdoblje 2022.-2024. godine.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog nestranačkog zastupnika Trpimira Goluže da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o provedbi projekta "Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak". Također, jednoglasno je prihvaćen i prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o stanju u sportu koje se odnosi na Zagrebački savez sportske rekreacije "Sport za sve".

S druge strane, nije prihvaćen prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a da se zastupnicima dostave podaci o primanjima predsjednika i članova uprava, direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova te o zaposlenicima trgovačkih društava i ustanova u kojima Grad ima poslovne udjele, u podružnicama Zagrebačkog holdinga te trgovačkim društvima i ustanovama u kojima Holding ima poslovne udjele. 

Dvanaesta sjednica Gradske skupštine koja je počela u četvrtak ujutro završila je kasno u noći, u petak u jedan sat.  

Pročitajte više