Oprez u vožnji. Počela je škola, ulice su pune đaka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U POVODU početka nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je vozače na pojačan oprez jer se oko 36.000 prvašića uključuje u promet, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole. MUP je izvijestio da 29. godinu zaredom provodi akciju Poštujte naše znakove s ciljem zaštite djece u prometu.

Ta se akcija provodi kontinuirano još od 1995. godine, a u MUP-u ističu da se od tada, zahvaljujući akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio. Primjerice, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. i 2022. po desetero. 

U sklopu akcije policija je i ove godine obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su otklonjeni uočeni nedostaci.

Tijekom jesenskih će mjeseci policija održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice.

Pročitajte više