Oprez ulagača na Wall Streetu, čeka se izvješće o inflaciji

Foto: EPA

Na Wall Streetu se danas trgovalo oprezno, kao i dan prije, a indeksi nisu znatnije oscilirali jer su ulagači oprezni uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.25 posto, na 38.972 boda, dok je S&P 500 ojačao 0.17 posto, na 5.078 bodova, a Nasdaq indeks 0.37 posto, na 16.035 bodova.

Ulagači špekuliraju o tome kada će Fed početi smanjivati kamatne stope

Nakon što su prošloga tjedna indeksi snažno porasli, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez.

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako se u fokus ulagača vraćaju makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Nakon što su nedavni podaci pokazali da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla, smanjenje kamata Feda u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a splasnuli su i izgledi za rez u svibnju. Tim više što čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Čeka se izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju

Tako sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u lipnju. S najviše pažnje čeka se izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno sutra.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.02 posto, na 7.683 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0.76 posto, na 17.556 bodova, a pariški CAC 0.23 posto, na 7.948 bodova.

Pročitajte više