Oprezno u prometu: U većini zemlje je kiša, u Lici i Gorskom kotaru ima snijega i leda

Foto: Luka Stanzi/ Pixsell

PRETEŽNO oblačno uz kišu, na kopnu ponegdje i susnježicu i snijeg, ponajprije u gorju, stvaranje novog snježnog pokrivača očekuje se uglavnom u gorskim krajevima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za nedjelju.

Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, a u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj te Istri tijekom poslijepodneva postupno će prestati.

Vjetar u unutrašnjosti povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena, na sjevernom i dijelu srednjeg i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a na jugu zemlje još prijepodne jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 1 do 5, na Jadranu između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.

Zimski uvjeti na cestama

Na cestama u Gorskom kotaru i Lici ima ugaženog ili razmočenog snijega, a na pojedinim se dionicama vozi usporeno i otežano, zbog snijega se očekuje uvođenje zimskih uvjeta na dionici autoceste A1 između Karlovca i Bosiljeva, izvijestio je u nedjelju Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom (i ostala vozila bez propisane zimske opreme) na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, dionici državne ceste DC1 Karlovac-Grabovac-Vaganac-Gračac i državnoj cesti DC3 kroz Gorski kotar, između Karlovca-Zdihova i Kikovice.

Kiša usporava promet u Istri, Dalmaciji, sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji.

Zbog niskih je temperatura na vlažnim dijelovima kolnika u unutrašnjosti moguća poledica.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom, a na Krčkom mostu i autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-tunel Tuhobić. Vozi se uz ograničenje brzine.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila.

Danas, 18. veljače, od 11 do 15 sati zbog međunarodne biciklističke utrke Plava Laguna Grand Prix vozit će se uz privremenu regulaciju prometa na trasi utrke: Funtana-Vrvari-Žbandaj-Baderna-Vižinada- Ponte Porton-Brtonigla-Grando-Petrovija-Umag-Sv. Marija na Krasu-Plovanija-Buje-Krasica-Ponte Porton-Motovun-Karojba-Baderna-Vrsar-Poreč (Zelena Laguna). Vozače pozivamo na poštivanje uputa tehničke pratnje i prometne policije.

Na graničnim prijelazima nema duljih čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Pročitajte više