Opsadno stanje na mađarsko-srpskoj granici: Stigli helikopteri, dronovi, borbena vozila, konji, psi...

Screenshot: RTS

MAĐARSKA od ponoći primjenjuje pojačanu i dubinsku kontrolu granice prema Srbiji. Migranti koji se zateknu u zoni od osam kilometara od granice vraćaju se iza zaštitne ograde i upućuju u tranzitne zone na mađarsko-srpskoj granici. Mađarske vlasti su preko srbijansko-mađarske granice vratile u Srbiju 870 migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju, dok je 190 ušlo u Mađarsku, prenijeli su vojvođanski mediji.

Službena Mađarska to objašnjava željom da se smanji broj kaznenih postupaka protiv ilegalnih migranata i da im se pruži mogućnost da legalno steknu azil, javlja RTS.

Policijski i vojni helikopteri dočekuju migrante. Dronovi, borbena vozila, termovizijske kamere, konjičke jedinice, obučeni psi, kompletan tehnički i ljudski potencijal mađarske vojske i policije stavljeni su u službu obrane šengenskih granica, rečeno je na konferenciji za medije u Segedinu povodom novih zakonskih propisa za sprečavanje ilegalnih migracija.

"Od ponoći do 12 sati u Mađarsku je pokušalo ilegalno ući 826 migranata. Policajci i vojnici su 675 njih spriječili da prijeđu zaštitnu ogradu, dok su 151 migranta, u skladu s novim mjerama, vratili van ograde. Migranti su surađivali i nisu se bunili", naveo je direktor policije Mađarske Karolj Pap.

10.000 policajaca na granici


Procjenjuje se da je na sprječavanju ilegalnih prelazaka angažirano 10 tisuća mađarskih policajaca i vojnika, kao i helikopterske jedinice.

Agencija Tanjug prenosi da Mađari dnevno na dva granična prijelaza puštaju po 15 migranata, ali da gotovo svakodnevno u improvizirani logor dolaze novi.

B92 izvještava da je mladi Afganistanac Fajaz od 16 godina, prije nekoliko tjedana ilegalno ušao u Mađarsku, ali je preko noći deportiran u Srbiju.

„Ja sam noćas ušao u Srbiju. Nekoliko kilometara odavde su nam otvorili žicu i rekli da moramo čekati ovdje pa da legalno uđemo u Mađarsku. I ja sada čekam da dam otiske prsta i ponovno pređem granicu”, izjavio je Fajaz.

Migranti u logoru dobivaju pomoć Crvenog križa i UN-ove organizacije za izbjeglice.

"Najveći zadatak mađarskih vojnika je da uz policajce osiguravaju granični pojas i da svim raspoloživim ljudskim i tehničkim sredstvima spriječe masovni ulazak ilegalnih migranata na mađarski teritorij", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Mađarske Tibor Benke.

Pročitajte više