Opskrba plinom: Europa do daljnjeg ovisna o Gazpromu

Foto: gazprom.com

GAZPROM će ostati glavni dobavljač plina na europskom tržištu do 2017-2018. godine, i vjerojatno će revidirati cijene po dugoročnim ugovorima s kupcima iz Europe.

To je u intervjuu agenciji Itar Tass rekla rukovoditeljica odjela za razvoj naftno-plinskog kompleksa Rusije i Instituta energetskih istraživanja RAN Tatjana Mitrova.
 
Pad proizvodnje ugljikovodika u Europi stvara potrebu za uvozom. Sada se proizvodnja plina u kontinentalnom pojasu Velike Britanije osjetno smanjuje svake godine. Pri tome u Europi do 2017-2018. godine nema drugih izvora plina i samo Rusija može povećati isporuku Europi, kaže Mitrova.
 
Ona je dodala da će deficit plina u Europi omogućiti Gazpromu poboljšati svoj ​​položaj na tom tžištu, a konkurencija će se pojaviti tek 2017-2018. godine, kada budu pokrenuti novi kapaciteti ukapljenog naftnog plina (UNP) na svjetskom tržištu.
 
U 2016-2017. se očekuje pokretanje nekoliko australskih UNP projekata, koji će povećati kapacitete za proizvodnju plina u zemlji sa 20 milijuna tona 2011. na 124 milijuna tona 2017. godine. Također su u planu tri tvornice američkog plina ukupnog obujma 50 do 55 milijuna tona.
 
Imajući u vidu sve ovo, Mitrova zaključuje da će u pregovorima o reviziji cijena plina za europske potrošače Gazprom zadržati poziciju vezivanja za cijene nafte i ponudit samo minimalne ustupke svojim klijentima.
 
 

Pročitajte više