Optima telekom u prvom polugodištu ima gubitak od 1,7 milijuna kuna

Ilustracija: 123rf

GUBITAK Optime telekoma u prvom polugodištu ove godine iznosio je 1,7 milijuna kuna, što je u odnosu na dobit iz istog lanjskog razdoblja, od pet milijuna kuna, 6,7 milijuna kuna slabiji rezultat, objavila je Optima u četvrtak u konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvješću.

Slabiji rezultat posljedica je većih financijskih rashoda te veće amortizacije i umanjenja vrijednosti imovine uslijed značajnih kapitalnih ulaganja zadnje dvije godine i većeg utjecaja računovodstvenog standarda MSFI 16 stavki, kaže se u izvješću. 

Prihodi od telekomunikacijskog poslovanja u prvih šest mjeseci 2020. godine pali 16 posto u odnosu na lani

U odnosu na prethodnu godinu Optima grupa je za prvih šest mjeseci 2020. godine ostvarila veću EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 0,7 posto, dok je za sam Optima telekom veća za 0,9 posto.

Konsolidirani ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja u prvih šest mjeseci 2020. godine pali su za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a samo u drugom kvartalu prihod je manji za 14,1 posto. Smanjenje prihoda u Optimi najviše pripisuju utjecaju padom prihoda od interkonekcijskog poslovanja za 64,9 posto, kao rezultata smanjenja obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga (74,7 posto).

Prihodi od javne govorne usluge u prvih šest mjeseci 2020. godine pali su za 11,7 posto, kako se navodi, "kao rezultat općeg trenda na globalnoj razini".

Prihodi od interneta pali su za 5,1 posto, a to se tumači povećanjem potražnje za internetom putem pokretnih mreža.

Negativni utjecaji pada prihoda od telekomunikacijskog poslovanja djelomično su kompenzirani porastom prihoda od multimedije za 10,7 posto koji su u fokusu poslovanja Optime te porastom podatkovnih prihoda za 4,1 posto kao rezultata prodaje novih podatkovnih usluga i zaustavljanja značajnog odljeva podatkovnih usluga,kaže se u izvješću. 

Pročitajte više