Optužbe u KB-u Dubrava. Doktor o kolegici glasno pitao: "Je l ovo netko je*be?"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

KLINIČKA bolnica Dubrava je pod nadzorom inspekcije Ministarstva zdravstva, a Danas.hr je u posjedu dokumenta od osam stranica "Zdravstveno-inspekcijskog nadzora" koji je primio šef bolnice Ivica Lukšić.

Na početku dokumenta bolnicu se upozorava da će od 6. do 8. ožujka Zdravstvena inspekcija obavljati nadzor u Dubravi zbog anonimne prijave u kojoj se navodi da bi uvjeti u Klinici za kirurgiju mogli dovesti do ugrožavanja života i zdravlja pacijenata, ali i medicinskog osoblja. Prijavu je zaprimilo Državno odvjetništvo.

Inspektori tražili očitovanje bolnice po 20 točaka

Očekuje se da će se razgovarati s predstavnikom Klinike za kirurgiju Tonijem Kolakom, koji je i pomoćnik ravnatelja Lukšića.

"Molim da pripremite presliku Statuta, Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta (prvu stranu i Kliniku za kirurgiju), broj i popis sestara (medicinske sestre, prvostupnice, diplomirane), liječnika (po specijalizacijama) za svaki odjel/zavod posebno, ugovor s HZZO-om u dijelu Klinike za kirurgiju, broj ugovorenih kreveta i stvaran broj, liste čekanja za operacije Zavoda za ortopediju i traumatologiju (hitne, planirane). Molimo da nam pripremite očitovanje po točkama", zatražili su zdravstveni inspektori od bolnice Dubrava uoči nadzora.

Ravnatelj bolnice je mail primio prije tjedan dana, a u njemu je spomenuto 20. točaka po kojima kirurzi ugrožavaju zdravlje i život medicinskog osoblja i pacijenata, piše Danas.hr.

"Griješi se u liječenju zbog manjka ljudi"

U prvoj točki navedeno je kako "izvanredno stanje na Kirurškoj klinici KB Dubrava traje od kukavičke smjene dr. Patrlja koji je smijenjen u sapunici koju su vodili dr. Kujundžić, dr. Ajduk i dr. Stipančić". Dalje piše kako je sve krenulo od pandemije korone i da je to uzrok velikog i nenadoknadivog odljeva liječnika i medicinskih sestara.

"Klinika za kirurgiju KBD danas radi s nezakonitim deficitom stručnog kadra što dovodi do učestalih pogrešaka u liječenju pacijenata i visoke smrtnosti. Mnogim kirurzima i medicinskim sestrama je ozbiljno narušeno zdravlje", piše u dokumentu čije je dijelove objavio Danas.hr.

Navodi se da odjeli vaskularne i torakalne kirurgije ne zadovoljavaju standardne ni manjih općih bolnica, a "kamoli jedne velike kliničke bolnice". Spominje se i manjak osoblja, operacijskih sala i manjak bolničkih kreveta. Također, navedene su i konkretne situacije i to da se "u hitnoj kirurškoj službi dežurni kirurzi redovno moraju svađati s radiolozima radi UZV i MSCT pretraga čime se bitno otežava i usporava rad".

U prijavi se žale i na katastrofalnu situaciju u kirurškoj poliklinici, na neispravni stol u proktološkoj ambulanti te na rupe u podovima ambulante i drugo. Navode se i detalji vezani uz neprimjereno ponašanje i iznesene su ozbiljne optužbe na teret doktora.

Liječnik navodno na sav glas pitao "Je l ovo netko je*be?"

"Pojedini dežurni doktori službene prostorije bolnice koriste za svoja neprilična privatna druženja, često uz alkohol - što je izvan svake pameti", stoji u 16. točki dokumenta. Posljednje tri stranice odnose se na seksizam i šovinizam kod liječnika.

"Iako smo muškarci, doktori u nekim ozbiljnim godinama, očevi smo prekrasnih kćerki i ne želimo im da prolaze ono što prolaze kolegice doktorice s Klinike na kojoj radimo", piše na početku dokumenta. 

Spominju liječnika koji se otvoreno hvali izvanbračnim aferama koji je specijalizanticu na kongresu u Opatiji nagovarao na seks. "Prije nego što joj je prišao, pitao je nekoliko doktora na sav glas: 'Ej, je l ovo netko je*be?'"

Spominje se i liječnik koji je ponižavao kolegice pred svima u sali i verbalno ih maltretirao. Kažu da je govorio "bum vam je*al boga", "stjerat ću vas u crnu zemlju", "gori ste i od najgoreg ženskog kirurga" itd. U dokumentu je naveden i liječnik koji je s ljubavnicom u bolničkoj sobi imao spolne odnose za vrijeme radnog vremena.

Tvrdi se da je liječnik prijavljivan, ali da su prijave nestale. Navodi se da su ga drugi doktori snimili i poslali upravi bolnice, no da je uprava sve zataškala. Spominje se i liječnica koju njezini muški kolege godinama ismijavaju zbog dužine trajanja operacija. "Ismijavaju njezin privatni život, govor i naglasak", piše u dokumentu.

"Nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor nije potvrdio navode iz anonimne prijave"

Danas.hr pokušao je kontaktirati ravnatelja Lukšića, ali na upite nije odgovarao. Također, pokušali su stupiti u kontakt s Kolakom, ali se ni on nije javio. Iz Lukšićevog ureda su poslali priopćenje u kojem su se osvrnuli na slučaj.

"Riječ je o anonimnim prijavama zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022. godine. Odmah po primitku navedenih prijava, proveden je unutarnji nadzor te je o rezultatima istog izviješteno Ministarstvo zdravstva. Napominjemo da nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor nije potvrdio navode iz anonimne prijave", odgovorili su iz ureda ravnatelja za Danas.hr.

 

 

 

 

Pročitajte više