Optužbe za krađu pametne plutače na Pomorskom fakultetu bile su lažna uzbuna

FOTO: Facebook

JEDNA od nagrada koje je u utorak Grad Split dodijelio za najbolje poduzetničke ideje u 2018. godini izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama i u medijima.

Naime, na objavu da je drugo mjesto i nagradu od 30.000 kuna osvojila tvrtka Bonus Nubes sa svojom pametnom plutačom koja može mjeriti razne korisne podatke po potrebi – od vremenskih prilika do pomorskog prometa u luci – isti dan reagirao je Marko Glavinić koji je na Facebooku objavio da je u pitanju plagijat.

Napomena: Glavinić se u četvrtak poslijepodne javio redakciji Indexa i zamolio nas da uklonimo članak. Objasnio je da je u međuvremenu bio na Pomorskom fakultetu te da su otklonili sve sumnje. "Doista je bila greška novinarke HRT-a", rekao je obećavši opširnije razjašnjenje. Budući da je uklanjanje objavljenih tekstova protivno politici Indexa, on je ostao objavljen, a mi očekujemo najavljeno razjašnjenje.

Oduševljenje nastavnika

Ustvrdio je da je on gotovo identičnu plutaču konstruirao i predstavio u svojem diplomskom radu na Pomorskom fakultetu u Splitu 2017. Navodno je predstavio i funkcionalni prototip plutače, a ona je, tvrdi, toliko impresionirala njegove nastavnike da su mu čak predložili suradnju, moguće pohađanje poslijediplomskog studija i asistentsko mjesto te što je najzanimljivije i najvažnije – realizaciju samog projekta ”Koncepta pametne plutače”.

Ponude i zapinjanja

"Krenulo se u akciju. Pisanje članaka (koji su ostali nedovršeni do danas), sastanci i priprema dokumentacije za interni natječaj Pomorski fakultet u Splitu za znanstvene projekte. U prosincu 2017. projekt 'Pametna plutača' dobiva 100/100 bodova, ali ipak ne prolazi zbog navodno 'nepotpune dokumentacije'. Kreću pripreme za isti natječaj, ali za listopad 2018. godine – zbog kadrovskih promjena unutar Pomorskog fakulteta natječaj nije bio ranije proveden. Projekt je dobio 78/100 bodova i bio je drugoplasirani ovaj put. Prije par dana događa se nešto nelogično i zbunjujuće… Grad Split dodijelio je nagrade i bespovratna sredstva najboljim poduzetničkim idejama u godini na izmaku. Projekt 'Pametna plutača' je drugoplasiran! Ali u izvedbi tvrtke 'Bonus Nubes'", objasnio je u svojem statusu Glavinić.

U njemu je iznio i svrhu plutače te predstavio fotografije i dio dokumentacije i tehničke izvedbe, iz kojih se, kako tvrdi, jasno vidi da je riječ o plagijatu. Da stvar bude zanimljivija, neki su mediji, prenoseći vijest o nagrađenoj plutači, u njezinu opisu doslovno prenijeli dijelove teksta iz Glavinićeva diplomskog rada.

Odgovor tvrtke optužene za plagijat

Nakon što su neki mediji objavili Glavinićeve optužbe, javila se i tvrtka Bonus Nubes osnovana prije nekoliko mjeseci. Prema njihovom tumačenju, riječ je njihovom projektu naziva "Pametna plutača", koji će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, u marinama i nautičkim lukama, a sastojat će se od dva dijela.

"To su centralni softverski sustav za obradu podataka te sama plutača, koja će biti opremljena uređajem za slanje podataka na centralni softverski sustav. Pametna plutača će biti autonomna jedinica s vlastitim izvorom napajanja (solarni paneli + baterija) te elektronikom i softverom za automatizirano periodično generiranje 360° fotografija te slanje istih na centralni softverski sustav", tumače iz Bonus Nubesa.

Ističu da je njihov projekt zahtjevan zbog problematike izrade kvalitetnih fotografija u nepovoljnim vremenskim uvjetima te problematike analize dobivenih fotografija na centralnom računalnom sustavu, što je prepoznala i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO).

Je li ovo tajna veza?

Na Facebooku, ispod Glavinićeve prve objave, razvila se zanimljiva diskusija o ovom slučaju. Neki sudionici istaknuli su da ideja o pametnoj plutači postoji još od 1980-ih te da u tom smislu nije svaka pametna plutača automatski plagijat Glavinićeve. Drugi su naglasili da je podudarnosti ipak previše da bi se projekt Bonus Nubesa smatrao izumom koji samo slučajno podsjeća na Glavinićev. Neki su ustvrdili da su obje plutače u biti beskorisne za praktične svrhe te da je ona nagrađena samo svojevrsno opravdanje za izvlačenje novca. Konačno je jedan od komentatora svojom snimkom (fotografija gore) ukazao na moguću vezu između Prometnog fakulteta, Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu Bonus Nubesa i natječaja HAMAG-BICRO-a na kojem su za plutaču izdvojena još mnogo veća sredstva od 211.900 kuna.

Priča ide dalje

Glavinić se ponovno u srijedu kasno navečer javio s novom objavom kojom je dao na znanje da su se stvari zahuktale te da će se priča razvijati i sljedećih dana.

"Nakon razgovora s Pomorskim fakultetom i Uredom za transfer tehnologija Sveučilišta u Splitu – rečeno mi je kako je novinarka HRT-a 'u brzini' greškom kopirala/izvukla dio mog diplomskog rada i pridodala ga radu tvrtke Bonus Nubes j.d.o.o. U ostalo, nažalost JOŠ ne mogu ulaziti niti istraživati. Isto tako, rečeno mi je kako to nisu isti projekti", napisao je Glavinić.

Splitski izumitelj pojasnio je da je njegova plutača originalna i posebna te da je jedna njezina važna prednost nad nekim ranijim modelima to što se može koristiti za brojne različite svrhe po potrebi.

Konačno je najavio da je u ovoj priči jednostavno previše slučajnosti te da će danas ići na razgovor na Pomorski fakultet.

 

Pročitajte više