Optužen HDZ-ov župan, htio besplatan vez. Sad kaže da nije imao novčanik :)

Foto: Sime Zelic/PIXSELL, screenshot HRT

HDZ-ov zadarski župan Božidar Longin, kojeg je Uskok optužio zbog sumnje da je u rujnu na otoku Istu zatražio od lučkog redara da mu stornira račun od 48.60 eura za korištenje veza, tvrdi da je to učinio jer tada kod sebe nije imao novčanik.

Longin je za Dnevnik HTV-a, na pitanje je li se pozvao na svoju funkciju kako stoji u optužnici Uskoka, odgovorio da to nije njegova razina komunikacije.

"To je trenutak nesporazuma. Ja račun u tom trenutku nisam mogao platiti jer sam bio bez novčanika. Platio sam čim sam došao u Zadar", kazao je HDZ-ov župan za HTV.

"Oporba nema odgovor na ono što radim pa se pokušavaju na drugačiji način ostvariti na političkom polju"

Zadarski župan je za svoju "situaciju" okrivio oporbu. Izjavio je i da niz oporbenih čelnika nema odgovor na to što se Zadarska županija razvija i raste. Longin tvrdi da je njihov odgovor udarac ispod pojasa. Župan je dodao da oporba nema odgovor na ono što on radi te da se pokušavaju na drugačiji način ostvariti na političkom polju.

"Koliko su uspješni u tome, govori to da imaju dva vijećnika u Skupštini Zadarske županije. Ja svoj posao radim odgovorno i savjesno. Građani kažu da je to dobro", kazao je Longin za Dnevnik HTV-a.

Optužnica protiv župana

Tužiteljstvo je, bez navođenja identiteta, objavilo za što se Longin tereti. Optužnicom se okrivljenika tereti da je 9. rujna 2023. na otoku Istu iskoristio dužnost župana Zadarske županije, a time i ovlaštenog predstavnika Zadarske županije kao osnivača Županijske lučke uprave Zadar (dalje: ŽLU), s ciljem da osigura besplatno korištenje veza u Luci za brodicu kojom je tom prilikom upravljao.

"Naime, okrivljenik je 8. rujna 2023. vezao brodicu na tranzitni vez Luke s namjerom da ga koristi do 10. rujna 2023. godine. Kada je 9. rujna 2023. lučki redar okrivljeniku na ime pristojbe za korištenje veza izdao račun u iznosu od 48,60 eura, okrivljenik je znajući da se sukladno Odluci o visini lučkih pristojbi i lučkih naknada ŽLU korištenje veza naplaćuje, lučkog redara pitao: 'Zašto ti meni naplaćuješ?'

Lučki redar mu je odgovorio da on ne naplaćuje samo njemu nego svima koji koriste vez te da za svoj rad odgovara ravnatelju ŽLU, na što je okrivljenik naglasio da je on šef ravnatelju te rekao lučkom redaru da račun stornira. Zbog autoriteta koji okrivljenik ima kao župan Zadarske županije i predstavnik osnivača njegovog poslodavca, lučki redar je račun stornirao", opisao je Uskok.

"Mi optužnicu još uvijek nismo primili. Naime, Uskok optužnicu podnosi sudu. A onda je nadležni sud dostavlja strankama, dakle okrivljeniku i braniteljima. Međutim na osnovi ovog priopćenja jasno vidim da je tu optužnica podignuta i sasvim sigurno ćemo u onom trenutku kad tu optužnicu primimo, na istu odgovoriti i pobijati je na više osnova", rekao je za HTV županov odvjetnik Andrej Korljan.

Pročitajte više