Optužen manijak koji se u Splitu autom zaletavao na mlade u Cliju

Screenshot: Dalmatinski portal

Zbog tri kaznena djela opće opasne radnje i dva oštećenja tuđe stvari Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv M.J. (37), doznaje se na odvjetništvu.

Riječ je o slučaju koji se zbio prije dva mjeseca i koji je zgrozio Split, a dogodio se na Sirobuji. Ondje je M.J., u društvu još jednog muškarca, napao troje mladih koji su se nalazili u osobnom automobilu Renault Clio zadarskih registarskih tablica i koji su cijeli događaj snimali, što je poslužilo kao dokaz o napadu.

Zbog slučaja smijenjen načelnik postaje

Napadač je ničim izazvan tražio da mlada vozačica otvori prozor automobila, a kad to nije napravila, počeo joj je razbijati vozilo te ih pratiti svojim BMW-om. Kada ih je sustigao, svojim se vozilom zabio u njeno pa izišao van i počeo lupati u suvozačev prozor.

Mladi u vozilu zadarskih tablica uspjeli su pobjeći nasilnim muškarcima. Za vrijeme napada zvali su policiju koja je reagirala nešto kasnije, no srećom ipak su uhitili nasilnog muškarca.

Zbog tog je slučaja bio smijenjen dotadašnji načelnik Druge policijske postaje, dok je protiv dvojice policajaca pokrenut disciplinski postupak.

Prijetio djevojčici i policajcu, osuđen zbog obiteljskog nasilja

Dalmatinski portal je pisao da je pet mjeseci prije incidenta na Sirobuji nasilnik osuđen nepravomoćno na dvije i pol godine zatvora zbog pet kaznenih djela, uključujući i prijetnju 13-godišnjoj djevojčici pištoljem. I prije toga je imao presude zbog raznih kaznenih djela, uključujući i bezuvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog obiteljskog nasilja.

Tada mu je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Na uvjetnu kaznu od devet mjeseci zatvora osuđen je zbog prijetnje, a tada mu je propisana i obaveza liječenja od ovisnosti o alkoholu. 

Za pet kaznenih djela osuđen je nepravomoćno u rujnu prošle godine. Radi se o događaju od 15. listopada 2019. godine. U Podstrani je pijan najprije zapucao iz pištolja Crvena zastava, a onda je pištoljem zaprijetio curici u automobilu s kojim se mimoilazio. Vozaču, ocu djevojčice je rekao: "Žuriš li u smrt?", a onda uperio pištolj prema djevojčici. 

Nakon što su ga uhitili, zaprijetio je i policajcima Druge policijske postaje: "Ne znate vi tko sam ja, ubit ću vas." Jednom policajcu je kazao da ga je prije nekog vremena vidio pored ceste i da je tada razmišljao hoće li ga zgaziti. Prijetnje je ponovio i kada su ga dovezli u postaju. 

Za opće opasnu radnju, tj. pucanje, osuđen je na 10 mjeseci zatvora, za prijetnje policajcima dobio je po sedam mjeseci, a za prijetnju djevojčici godinu zatvora. I ovom prilikom mu je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja ovisnosti o alkoholu.

Objavljena uznemirujuća snimka

Podsjetimo, d​jevojku koja se nalazila za volanom Renault Clija zadarskih registarskih oznaka te dvojicu mladića koji su s njom bili u vozilu prije šest dana je na splitskoj Sirobuji kod praonice vozila napao muškarac (37) koji je tražio da otvore vrata vozila.

Upozoravamo da bi nekim čitateljima snimka mogla biti uznemirujuća.

Kada su to odbili, počeo je lupati po automobilu uništavajući im obje strane vozila. Djevojka je pokušala pobjeći nasilnom muškarcu, ali nije uspjela daleko odmaći jer ju je sustigao svojim vozilom i zabijao se u njihovo.

Cijeli događaj je snimljen iz automobila, a na snimci se čuju krikovi uplašenih mladih koji su se bojali za svoj život. Isto tako se čuje kako zovu policiju u pomoć drugi put. I za vrijeme razgovora s dežurnim u policiji se nasilnik zabija u njih nakon čega se snimka prekida.

Sve troje mladih je lakše ozlijeđeno, sve su prijavili policiji koja je ubrzo u Stobreču pronašla nasilnog 37-godišnjaka protiv kojega je podnijela kaznene prijave za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i dva kaznena djela oštećenja tuđe stvari te ga nakon kriminalističke obrade bez privođenja pustila na slobodu.

Tek nakon što su mediji objavili videosnimku koja je šokirala javnost, policija je utvrdila da je u postupanju splitske policije bilo propusta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.