Optužen za 1,8 milijuna, osuđen za 500 tisuća kuna: Čevizoviću četiri i pol godine za pljačku u Trogiru

Screenshot: Google maps/Streetview

ZVONKO ČEVIZOVIĆ osuđen je u Splitu nepravomoćno na četiri i pol godine zatvora zbog pljačke utrška mjenjačnice Adria u Trogiru u ljeto 2007. godine.

Vlasnika Miroslava Škaru maskiran je dočekao na povratku kući. Oko ponoći ga je napao gumenom palicom, pohrvao se, izvadio je i pištolj te opalio dva hica. Jedan metak je pogodio vlasnika mjenjačnice u prst, drugi se zabio u zid, a krhotina zrna dohvatila je prolaznika. Potom je pištolj uperio u Škaru koji mu je predao torbu s novcem.

Šteta se prepolovila na kraju suđenja 

Do samog kraja suđenja, Čevizovića su teretili da je odnio 1,8 milijuna kuna. No, sudac Damir Romac osudio ga je za 500 tisuća kuna jer je toliki iznos prijavljen nakon same pljačke, dok je 1,8 milijuna kuna prijavljeno naknadno. U tom dijelu je prihvaćena sugestija branitelja Borisa Miloševića koji je izrazio skepsu da toliko gotovine može biti u jednoj maloj mjenjačnici. 

Čevizović je inače tvrdio da nije počinio djelo, dok je branitelj Milošević tražio izuzimanje balističkog i mehanoskopskog vještačenja. Sud to nije prihvatio, a da jest, Milošević smatra da nema nijednog dokaza koji bi teretio Čevizovića, osim samog iskaza oštećenog Škare. Prepoznao je okrivljenog, no branitelj Milošević drži da se radi o nezakonitom dokazu jer su mu policajci najprije pokazali njegovu fotografiju.

Odale ga vlasi kose

Krunski dokaz su bile vlasi nađene na potkapi koju je Škaro strgao tijekom borbe. Nađeno je 20 vlasi kose, a pokazalo se da pripadaju upravo Čevizoviću.

U kaznu zatvora uračunat će mu pritvor u kojem je tijekom postupka proveo više od dvije godine. Negdje upola suđenja 2010. godine Čevizović je uhićen po međunarodnoj tjeralici u Celju te izručen Hrvatskoj. Iduće godine pušten je na slobodu. Vratio se u Sloveniju, a na suđenje nije nikako ni dolazio.

Pročitajte više