Optuženik za ubojstvo Marina Matijaša na slobodi nakon tri i pol godine

Foto: FAH

JOZO ČABRAJA, optužen za ubojstvo 20-godišnjeg Kaštelanina Marina Matijaša, pušten je jučer iz zatvora Bilice nakon što je iza rešetaka proveo tri i pol godine. U zatvoru su ga mogli držati još maksimalno 20 dana. U slučaju da u ponovljenom suđenju bude osuđen na kaznu strožu od pet godina zatvora, koja za sobom povlači obligatorni pritvor, Čabraju više neće moći odvesti u zatvor. Za to će doći vrijeme tek kada presuda postane pravomoćna i bude upućen na odsluženje kazne.

Čabraju je sud obavezao na tjedno javljanje policiji, a ima i zabranu pristupa svjedocima u postupku, mladićima koji su bili u društvu s ubijenim Matijašem.

Ponovljeno suđenje

Čabraja je koncem 2015. godine osuđen na 13 godina zatvora, no presuda suca Slavka Lozine pala je zbog bitne povrede. U činjeničnom opisu stoji da je Čabraja ispalio hitac prema Matijašu svjestan da ga može usmrtiti, dok je u obrazloženju Lozina napisao da je djelo počinio s neizravnom namjerom pucajući u skupinu mladića svjestan da nekoga od njih može lišiti života. Lozina je zapravo presudu za ubojstvo objasnio opće opasnom radnjom, za što se zalagala obrana.

Čabraja je ustrijelio Matijaša koncem lipnja 2014. godine. Skrivao se nekoliko dana, a onda se predao. Brani se da je pucao bez namjere da pogodi Matijaša. Čabraja i Matijaš pripadali su suprotstavljenim skupinama. Te večeri je trebalo doći do obračuna, a Čabraja je zapucao nakon što je na njegov automobil bačen čekić.

U svibnju ove godine pred kućom u Kaštelima zapaljen je terenac Ante Čabraje, Jozinog brata. Brat Marina Matijaša, Vito Matijaš, nedavno je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Matka M., kojeg je zajedno s Ivanom Kelamom oteo, izrešetao i bacio u bunar za stoku u Vrsinama kod Marine.

Pročitajte više