Optužnica protiv splitskih sudaca pravomoćna, očekuje se suspenzija Ante Unkovića

OPTUŽNO vijeće riječkog suda potvrdilo je optužnicu protiv splitskih sudaca Ante Unkovića i Roberta Pešutića. Sada su i pravomoćno optuženi za primanje mita i zloporabu položaja.

Pešutiću svejedno, Unkoviću baš i ne

Današnja odluka optužnog vijeća neće toliko biti od značaja za suca Pešutića koji je već ranije suspendiran i udaljen iz sudnice, ali hoće za suca Unkovića, koji je sve do danas sudio unatoč istrazi Uskoka, a i nepravomoćnoj optužnici dignutoj prije dva mjeseca.

Sada se očekuje da predsjednik splitskog Općinskog suda Ivica Botica po zaprimanju obavijesti o potvrđenoj optužnici suspendira suca Unkovića, koji je sve do početka ove godine obnašao i funkciju šefa Uskočkog odjela Općinskog suda. Po novom rasporedu poslova, šefovanje je preuzela sutkinja Tea Budimlić.

Nestalo manevarskog prostora

Unkoviću više nije preostalo manevarskog prostora te je vjerojatno sasvim svjestan da uz ovakvu optužnicu ne može dalje suditi. Navodno je postojala mala šansa da se u slučaju prekvalifikacije djela primanja mita, iz stavka 1. u stavak 2., koji povlači sankciju do pet, umjesto do osam godina zatvora, otvore pretpostavke da mu se omogući nastavak sudovanja, no kako se to nije dogodilo, otpala je i posljednja teoretska šansa da ostane u sudnici.

Slučaj na tankim nogama: Dala pare da joj oslobode dečka, a nije morala?!

Pitanje je, međutim, koliko slučaj čvrsto stoji. Unkovića, naime, terete da je preko Pešutića primio tri tisuće eura da donese oslobađajuću presudu u slučaju mladića optuženice Nade Karin. Nejasno je zašto bi ona dala taj novac, kada je viši sud ionako donio naputak da joj dečko bude oslobođen. Slučaj bi se ovih dana trebao pravomoćno okončati. Ako i viši sud potvrdi presudu, zašto je Nada dala novac?

Optužnica se u ovom dijelu temelji na iskazu Nade Karin koja se nagodila sa Uskokom. Premda su postojale i tajne mjere nadzora, njima navodno nisu prikupljeni dokazi koji bi išli u prilog optužnice, kako za ovaj slučaj, tako i za još tri slučaja u kojima je optužen Pešutić uz Gabrijelu Soldo i Gordana Bička.

Tražio nagradu za uvjetnu presudu?

Soldo je navodno bila posrednica između Pešutića i Renata Hittela, koji je svojedobno bio osuđen za protupravnu naplatu duga od prodaje terena Iviću Pašaliću. Za 10 tisuća eura Pešutić je navodno zadržavao izvršenje zatvorske kazne do odluke o obnovi postupka. Terete ga i da je optuženom Gordanu Bičku omogućio da ne ide na izvršavanje zatvorske kazne, a predmet suđenja će biti i Pešutićevo traženje nagrade za uvjetnu presudu.

Pročitajte više