Obrana Gabrijele Žalac traži da se poruke iz mobitela Rimac ne priznaju kao dokaz

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

ODVJETNICA Gabrijele Žalac Jadranka Sloković novinarima je nakon ročišta kazala kako odluka o optužnici protiv Žalac nije danas donesena te da će biti donesena 28. ožujka. Obrana traži izuzeće poruka iz mobitela Josipe Rimac.

 

"Odluka nije donesena. Bit će donesena 28. ožujka, tako da optužnica danas nije potvrđena.

Nije još potvrđeno izdvajanje nezakonitih dokaza. Tražili smo da se izdvoje kao nezakoniti dokazi sve one poruke koje se nalaze na mobitelu Rimac s obzirom na činjenicu da se do tih dokaza došlo temeljem ranije provedenih nalaza za koje mi tvrdimo da su nezakoniti, odnosno da svi nalazi od onih inicijalnih, kada su utvrđene mjere protiv Rimac, pa do svih kasnijih bili nezakoniti ", rekla je Sloković.

"Nekoliko SMS-ova ništa ne mijenja"

Tužiteljstvo tvrdi da su argumenti obrane neosnovani i zatražili su da se odbiju. "Onaj tko vam je rekao što je prijedlog obrane vam nije baš točno prenio sve. Radi se o zakonito pribavljenim samostalnim dokazima koje je EPPO predložio u optužnici", rekla je tužiteljica Sani Ljubičić.

Na pitanje jesu li ti SMS-ovi najjači dokaz koji tužiteljstvo ima, Ljubičić je rekla: "Tijekom istrage ispitano je 65 svjedoka, provedeno je 15 pretraga, ukupno se radi o više od 8 terabajta podataka koji su analizirani i obrađeni, tako da bi stvarno bila pretjerivanje teza da nekoliko sms-ova išta mijenja."

Na pitanje zašto nije ispitan Andrej Plenković nekoliko je puta ponovila da su ispitani svi svjedoci koji su bili relevantni za slučaj.

Podsjetimo, Europsko tužiteljstvo (EPPO) je podiglo optužnicu protiv bivše ministrice EU fondova i regionalnog razvoja u vladi Andreja Plenkovića, Gabrijele Žalac, zbog sumnje da je oštetila državni proračun i proračun EU kupnjom softvera po mnogo većoj cijeni od realne. Žalac je uhitio EPPO, koji je nastavio postupak i nakon što je USKOK zaključio da u nabavi softvera nema ničeg spornog.

Među dokazima su se našle i poruke koje je Gabrijela Žalac razmjenjivala s Josipom Rimac, nekadašnjom HDZ-ovom državnom tajnicom s kojom je bila izuzetno bliska. Istražitelji su u mobitelu Josipe Rimac pronašli WhatsApp grupu u kojoj su se dopisivale o softveru u noći s 13. na 14. studenog 2017. godine. Dio poruka objavio je Jutarnji list krajem siječnja ove godine.

"Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra"

"...Ali gle.. Ovo će biti po mom...Što prije", ističu tužitelji poruku Gabrijele Žalac poslanu Josipi Rimac.

Ona joj je prethodno napisala: "Srećiceeee.. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra...ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve...pusaaa.."

"Hvala ti Josipa!" odgovara joj Žalac.

"Srećo šta god treba tu sam!!! ... Pokazat ćemo im..."

Žalac: Koji su to smradexi! Treba im pokazat sa smiješkom na licu. A pravit se glupave.

Rimac: Da, da.. sve to Josipa prošla a i još prolazim.dhelom.

Žalac: Zabavljam se..Glupi su..Jer misle da smo mi..

Rimac: Pojma oni nemaju

Žalac: Ne. A misle da su Bogovi!

"Ne bi AP pustio sad rošade"

Josipa Rimac potom je pojašnjavala što je prolazila u Ministarstvu uprave kod tadašnjeg ministra Lovre Kuščevića: "Tako ti je Lovro mene dočekao... bacio me u zadnji ured na dnu hodnika izvan kabineta.. ali nakon misec dana kad je shvatio da mu mogu odradit više nego svi savjetnici i kabinet.. sad kao on bi da biram ured.. ja kažem meni tamo super.. Ej.. znanje mi ne može uzet niti jedan a ni mrežu poznanstava."

Žalac: Svi su gadovi..E upravo to.

Rimac: Pitao me AP kako me je Lovre dočeka ja kažem sve ok to nije tvoja briga.

Žalac potom komentira kolege: Dok omi smisle mi gotove..dođi kod mene! Jebale bi im sve od reda...Ajooooj..Ju..I ju ju.. A fine.

Rimac: Ne bi AP pustio sad rošade.

Žalac: Pustio bi on pustio.

Rimac: Ali i ovako smo ubojite. Kad se vrneš idemo na večeru da posložimo sve pa će oni vidjet.

Žalac: Jesmo da..Svakako...Znaš šta

Rimac: Šta?

Žalac: Volim što izgledam glupa njima. Naprosto obožavam.. Obavezno se vidimo.

Rimac: Ahaaa... A kad bi oni mogli kombinirat procese kao mi u državi bi bilo blagostanje.. Oni ne mogu radit više od jedne radnje. Ni nju ne rade kvalitetno.

Žalac: Baš...Hahahahahahahah... Pa ni tu jednu (smajlovi)

Rimac: Sve liši jebači.

Žalac: Ufff.. U zdrav mozak...

"Treba njima niz dlaku gladiti... I radit kurvanjski posao"

I tada slijedi poruka u kojoj piše da će ono biti po njezinom.

Rimac: Nek oni samo misle da su moćni. Nema predaje!!!

Žalac: Treba njima niz dlaku Gladiti... I radit kurvanjski posao.

Rimac: Kad misle da si nemoćan tad si najjači.

Žalac: Neka misle da su moćni.

Potom joj Rimac sugerira: Sutra dogovori sa AP i složimo mi kontru.

Žalac: Već je on odmah rekao... Ali sam ljuta što je dozvolio ovo.. Jebote Josipa... Bezveze.

Rimac: Ne možeš sama nekad trebaš nekog za razgovor za složit kockica.

Žalac: Pa naravno. Ali jbg.

Rimac: Ja i Mirjana se godinama nadopunjujemo mnogima samo trn u oku.

Žalac: Govorim danima.. I džabe.

Rimac: Ali imamo mrežu za pokrit sva područja.

Žalac: Apsolutno... I lagano se svetit svima.. Za sva sranja.. Dugogodišnja.

"Ispravit ćemo i ovo... Bit će to još slađa pobjeda"

U porukama su se osvrnule i na predsjednika DKOM-a Gorana Matešića, pa tako Rimac piše: Da sam znala za ovo nebi prošla žalba ja bi Matešića rješila... I uvik sam svima rješavala.

Žalac: E jbg sad.

Rimac na koncu zaključuje: A imamo posla.. Ispravit ćemo i ovo...bit će to još slađa pobjeda.

Optuženi da su EU i RH oštetili za više od 1,3 milijuna eura

EPPO je krajem prosinca 2022. uz Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a, optužio i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.

EPPO je Žalac optužio za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

Europsko tužiteljstvo sumnja da je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.

Žalac je, među ostalim, optužena da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a tijekom tog postupka samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave svoje ponude. Taj je natječaj Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila u listopadu 2017.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom. EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura.

Pročitajte više

 

Pročitajte više