OPTUŽNICE PROTIV STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA STIGLE U OKRUŽNI SUD

Haaške optužnice protiv bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i bivšeg prvog komandanta i osnivača Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki Franka Simatovića Frenkija u utorak su proslijeđene Okružnom sudu u Beogradu, potvrdio je za Radioteleviziju Srbije predsjednik Istražnog odjela tog suda Branislav Todić.

Nakon što dvojica haaških optuženika daju iskaz pred istražnim sucem toga suda, započet će postupak njihova izručenja Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, koji će trajati deset do 15 dana.

Predsjednik parlamenta Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović rekao je međutim novinarima u Skupštini SCG da bi vlasti u Beogradu trebale s Haaškim sudom sklopiti dogovor oko izručenja dvojice optuženih, kako ne bi bila prekinuta istraga o njihovoj umiješanosti u ubojstvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine.

"To je sad stvar Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom i oni bi mogli biti isporučeni vrlo brzo, ali je nama jako stalo da vidimo tko je sve sudjelovao u zavjeri i ubojstvu Zorana Đinđića", kazao je Mićunović.

Haaški optuženik Jovica Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije bio je na toj funkciji od 1991-1998, dok je Franko Simatović Frenki osnivač i prvog komandant (1991-1996) Jedinica za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, kojega je na toj funkciji zamijenio Milorad Luković Legija, prvooptuženi za atentat na Đinđića 12. ožujka ove godine.

I Stanišić i Simatović uhićeni su odmah u početku istrage o ubojstvu Đinđića, te se trenutno nalaze u Centralnom zatvoru Okružnog suda u Beogradu.

Pročitajte više