Orban od EU traži da ne raspravlja o pristupnim pregovorima Ukrajine dok ona ratuje

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban danas je zatražio da se na samitu čelnika Europske unije sljedeći tjedan ne donose odluke o otvaranju pregovora o članstvu Ukrajine dok se zemlja bori s ruskom invazijom.

Orban, koji je nastavio održavati odnose s Moskvom čak i kad je EU nametnula cijeli niz sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, već tjednima izjavljuje da Kijev nije spreman za početak pristupnih pregovora.

Orban poslao pismo Charlesu Michelu

Njegov stav u suprotnosti je s onim Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije, koja je prošli tjedan preporučila da čelnici Unije daju Kijevu zeleno svjetlo za početak pregovora čim zemlja ispuni određene uvjete. Odluka kao takva zahtjeva jedinstvenu potporu europskih lidera.

Orban je svoj zahtjev iznio u pismu koje je danas poslao Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog vijeća. Također je rekao da samit ne bi trebao odlučivati o proračunskom planu koji uključuje 50 milijardi eura gospodarske pomoći Kijevu.

Michel odbio komentirati pismo

"S poštovanjem apeliram da ne pozivate Europsko vijeće da odlučuje na ovu temu u prosincu jer bi očigledan izostanak konsenzusa neizbježno doveo do neuspjeha", napisao je Orban.

"Europsko vijeće mora izbjeći kontraproduktivni scenarij zbog jedinstva, našeg najvažnije vrijednosti", dodao je.

Pregovori o članstvu u EU-u bili bi veliki poticaj Ukrajini, bivšoj sovjetskoj republici koja se bori s ruskom vojnom invazijom gotovo dvije godine.

Michelov glasnogovornik odbio je komentirati pismo. No, zemlje članice su dale do znanja da žele raspravljati o ukrajinskom članstvu i prijedlogu proračuna na samitu koji će se održati u Bruxellesu 14. i 15. prosinca.

 

Pročitajte više