Orban protiv embarga na rusku naftu: "To je atomska bomba na našu ekonomiju"

Foto: Profimedia

MAĐARSKA ne može podržati sadašnju formu novog paketa sankcija Europske unije koji uključuje embargo na uvoz nafte, izjavio je danas premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da bi trenutni prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu za mađarsku ekonomiju", dodajući da je spreman pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese.

"Znamo točno što nam treba. Prije svega treba nam 5 godina da se cijeli ovaj proces završi"

Europska unija predložila je u srijedu do sada najsnažniji paket sankcija Moskvi, no nekoliko istočnih zemalja zabrinuto je da neće imati dovoljno vremena za prilagodbu, iako su diplomati rekli da će Mađarskoj i Slovačkoj dati rok do kraja 2023., piše Reuters.

Orban je rekao za državni radio da će Mađarskoj trebati 5 godina i ogromna ulaganja u rafinerije i cjevovode kako bi se transformirao njen dosadašnji sustav koji se oko 65% oslanja na rusku naftu.

"Znamo točno što nam treba. Prije svega treba nam 5 godina da se cijeli ovaj proces završi. Godina, godina i pol nije dovoljna", rekao je Orban.

"Ne želim se suprotstavljati EU-u nego surađivati"

Orban je upitao je li pametno ulagati u toj mjeri za rezultat za 4-5 godina, dok se rat u Ukrajini događa sada. Rekao je da Mađarska čeka novi prijedlog Europske komisije.

"Ne želim se suprotstavljati EU-u nego surađivati ...ali to je jedino moguće ako uzmu u obzir naše interese", kazao je.

Orban je također rekao da Mađarska neće podržati stavljanje poglavara Ruske pravoslavne Crkve patrijarha Kirila, saveznika Kremlja, na crnu listu jer je to "pitanje vjerske slobode".

Ponovio je mađarsko stajalište da neće slati oružje susjednoj Ukrajini.

Pročitajte više