Orban: EU razmatra slanje snaga u Ukrajinu. To bi bio prelazak granice

Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban za radio Kossuth izjavio je da je rizik od novog svjetskog rata prilično opipljiv i da to nije pretjerivanje. Upozorio je da Europska unija nastavlja raspravu o slanju snaga u Ukrajinu, što bi moglo dovesti do izravnog sukoba s Rusijom. 

Prema Orbanu, Zapad šalje sve jače oružje ukrajinskoj vojsci i neprijateljski se ponaša prema Rusiji pa scenarij trećeg svjetskog rata "više nije neko književno pretjerivanje". "Sada je to realna opasnost", naglasio je mađarski premijer, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"To bi bio prelazak još jedne granice"

"Europski čelnici već razmatraju mogu li zemlje članice EU poslati neke snage mirovnog tipa (u Ukrajinu). To bi bio prelazak još jedne granice", zaključio je. Orban, koji je njegovao blizak odnos s Kremljom tijekom proteklog desetljeća, našao se na meti kritika u Mađarskoj, ali i u inozemstvu, zbog svojih izjava o ratu u Ukrajini. 

Mađarska vlada je nakon početka ruske invazije inzistirala na tvrdnji da se zalaže za trenutni prekid vatre zato što joj je prioritet mir na europskom kontinentu. 

Pročitajte više