Orban vodio sastanak pod kartom velike Mađarske, obuhvaća pola Hrvatske

Foto: Facebook/Viktor Orban

MAĐARSKI premijer Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva svoje desno-populističke stranke Fidesz. To samo po sebi ne bi bila neka vijest da ga nije održao pod golemom uokvirenom kartom "povijesne Mađarske", koja obuhvaća i veliki dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije. 

Izgleda da je karta stalni inventar u prostorijama Fidesza. Sam Orban objavio je fotografiju na Facebooku, uz opis: "Adventski sastanak predsjedništva stranke."

Ovo nije prva mađarska provokacija oko hrvatskog teritorija

Nažalost, to da su Orban i njegova vlada nostalgični za vremenom kada je Mađarska zauzimala daleko veći teritorij, uključujući hrvatski, nije posebna novost, a nije ni tajna. 

Tako je u lipnju ove godine službena mađarska Twitter stranica na engleskom jeziku About Hungary objavila ilustraciju, odnosno stilizirani zemljovid kojim se sugerira da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorija, uključujući čak 63 tisuće kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine. 

>> Orban svojata velike dijelove Hrvatske. Gdje su Plenković i Kolinda?

Taj je provokativni tvit, koji se može shvatiti i kao iredentističko posezanje za teritorijem susjednih država, naišao na snažnu osudu - Slovenije. Hrvatska je provokaciju prešutjela. 

>> Orban u Osijeku nostalgično pričao o Slavoniji pod Mađarskom, Plenković šutio

A Orban je i ovog mjeseca u posjetu Osijeku, gdje ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nostalgično govorio o Slavoniji i Baranji kao "najbogatijim dijelovima naše (dakle mađarske) države".

Pročitajte više