Orbanov ured: Ne bismo uhitili Putina kada bi ušao u Mađarsku

Foto: EPA

Mađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju, rekao je danas šef ureda premijera Viktora Orbana pojasnivši da za to nema pravnih temelja.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud u petak izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

"Na temelju mađarskog zakona ne možemo uhititi Putina"

Na pitanje bi li Putin bio uhićen kada bi došao u Mađarsku, Gergely Gulyas je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.

"Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju istoga ne možemo uhititi ruskog predsjednika (...) jer statut ICC-ja nije u Mađarskoj stupio na snagu", rekao je Gulyas.

"Uhidbeni nalog pridonosi daljnjoj eskalaciji sukoba"

Također je rekao da vlada nije zauzela stav o uhidbenom nalogu za Putina. "Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnjoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje mišljenje", dodao je Gulyas.

Nije izgledno da će Putin, tek treći predsjednik za kojeg je ICC izdao uhidbeni nalog, završiti na sudu u skorije vrijeme. No mogao bi biti uhićen i poslan u Haag kad bi doputovao u bilo koju članicu ICC-ja.

Pročitajte više