Orepić se želi sastati s medijima: Radit ću bez pritisaka ili neću biti ministar

Foto: FAH

MINISTAR unutarnjih poslova Vlaho Orepić za N1 je rekao da mu je prioritet depolitizacija MUP-a i poboljšanje operativnosti i efikasnosti u MUP-u.

"Treba standardizirati postupke, kad se nešto desi da to bude jednostavan proces s konkretnim imenima i prezimenima. Ranije kad su se građani žalili, bilo je povjerenstvo pri ministarstvu i nije moglo odraditi posao, pa su se postavili ljudi na razinu policijskih uprava i to funkcionira. Nedostaje pravilnika i procedura. Kad imate događaj - stavite ga u proceduru, izreknete mjeru i onda mjeri pridružite ime. Tako ćemo kontrolu postaviti iznad sustava. Kada je u pitanju civilni nadzor, treba se sastaviti tijelo, a onda ćemo ga kroz posao usavršavati, bez ikakvih tajni", kazao je govoreći o sustavu unutarnje kontrole i građanskog nadzora policije.

Govorio je i o slučaju prisluškivanja Bože Petrova te kazao da je taj slučaj završen. "U RH postoji jasan i prepoznatljiv sustav da ne možete prisluškivati nositelje politike. Indicije su bile, one su iskazane, provedene su procedure i poznati su rezultati", kazao je.

Na upit hoće li dopustiti pritisak na MUP, kazao je da neće te da će raditi samostalno ili da neće biti ministar.

"Izbjeglička kriza nije problem, to je nešto što se događa Europi i svijetu. MUP je dobro reagiralo prema tom problemu. Medije ću zamoliti uskoro za sastanak s urednicima, jer morate preuzeti odgovornost. Ovo nije problem, moramo odgovoriti racionalno, da zaštitimo interese tih ljudi. Hrvatska to u ovom trenutku to radi humano, kulturno i dobro", zaključio je.

Pročitajte više