ODLUKA U ČETVRTAK POPODNE Orešković traži stručnjake da naprave izvještaj o Crnoji

Foto: Hina, Index

OD 14.30 pregovaralo se o sudbini ministra Mije Crnoje u Banskim dvorima. Niti nakon devet sati nema odgovora hoće li biti smijenjen. Naime, kako saznajemo iz Vlade, razgovori se nastavljaju u četvrtak!

Doznajemo kako su u srijedu provjeravali sve papire, a to će nastaviti i u čevrtak na sjednici vlade kojoj Crnoja neće prisustvovati.

Dosad su se konzultirali Vladini pravnici, a danas u pomoć zovu vanjske eksperte koji će sačiniti izvještaj o cijelom slučaju.

"Taj dokument bi premijeru i dvojici potpredsjednika dati sliku jesu li i koliko kršeni zakoni. Kad dobiju izvještaj donijet će odluku o sudbini ministra. Žele naglasiti da su bili temeljiti. Ne žele suditi na temelju medijskih napisa niti na temelju svojih ili Crnojinih procjena. Nego na temelju ekspertnog izvještaja.", rekao je novinarima u Vladi Miljenko Manjkas.

Odluka se očekuje nakon sjednice Vlade, negdje 15 sati

Ugasili novinarima grijanje

"Otiđite kući ovo će trajati do jutra", rekao je glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka desetak minuta nakon što je u novinarskoj sobi Banskih dvora isključeno grijanje, nešto prije ponoći. On i Miljenko Manjkas nagovaraju novinare da napuste zgradu Vlade. Čak tvrde da je moguće da se u noći ništa ne odluči. Kako ih novinari nisu poslušali, dvadesetak minuta kasnije, grijanje je opet uključeno.

Rasprava o sudbini ministra Crnoje vodi se u nekadašnjem uredu ustaškog Poglavnika Ante Pavelića. Taj je ured zauzeo prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko. I odabir ureda za raspravu pokazuje tko vodi glavnu riječ u ovoj vladi.

Novinari nisu, ali je zato HDZ odustao. Barem na Twitteru.

"Odustajemo. Tko preživi pričat će. Laku noć", napisali su.

Novinari nisu, ali je zato HDZ odustao. Barem na Twitteru. "Odustajemo. Tko preživi pričat će. Laku noć", napisali su.

Razgovori traju od jutra

Premijer Tihomir Orešković jutros je razgovarao s ministrom branitelja Mijom Crnojom o svim aferama koje se ovih dana vežu uz njegovo ime, a najavio je i da će sastati popodne. Taj sastanak počeo je u 14.30 u Banskim dvorima ispred kojih se nalaze brojne novinarske ekipe koje čekaju odluku - hoće li Orešković smijeniti ministra branitelja.

Na razgovoru je i predsjednik HDZ-ovog odbora za veterane Josip Vidović, a neslužbeno se doznaje da su cijelo popodne konzultuirani i pravnici. 

U 20.40 sati novinari su pušteni u Banske dvore kako bi se zagrijali.

"Mi smo se našli ujutro i mi ćemo se popodne naći i onda ćete vidjeti moj stav", rekao je premijer prije sastanka, a na pitanje razmatra li njegovu ostavku, Orešković je ponovio da će se s Crnojom sastati.

"Onda ćemo komunicirati i sve će biti jasno", dodao je.

Upitan je li mu prihvatljivo sve što se o Crnoji objavljuje u medijima, premijer je uzvratio:

"Ne bih to komentirao, kad si popričamo onda ću vrlo jasno to komunicirati u javnosti", poručio je Orešković.

Čelnik MOSTA Božo Petrov izjavo je da će se sve znati popodne. "Dobili smo sve informacije", kazao je. "Mi znamo kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, očekujemo da tako postupi i druga strana", dodao je.

"Vidio sam jučer sve karakteristike tih optužbi, vidio sam i njegovu obranu, danas ćemo razgovarati. Ako je kriv morat će dati ostavku i otići, ako nije onda neće", prokomentirao je Tomislav Karamarko.

 

Pročitajte više