Orešković šuti dok mu se Vlada raspada

Foto: FaH

PREMIJER Tihomir Orešković još uvijek nije komentirao aferu Konzultantica u kojoj je otkriveno kako je Ana Karamarko, supruga prvog potpredsjednika Vlade preko svoje tvrtke Drimia naplaćivala konzultantske usluge MOL-ovom lobistu mađarskog MOL-a Josipu Petroviću.

Premijer Orešković šuti i unatoč činjenici kako je današnjim prelaskom Milivoja Špike iz BUZ-a u saborski klub Milana Bandića u pitanje dovedena saborska većina.

Milivoj Špika tvrdi i kako jedini predsjednici Vlade mogu biti Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, jer aktualni premijer nema legitimitet.

"Ne može se dogoditi da relativni pobjednik nema ključno mjesto u Vladi. U ovom trenutku s obzirom na rezultate parlamentarnih izbora, samo dvije osobe mogu biti premijeri. Hoće li to biti efikasno ili ne vidjet ćemo, ali ne može netko to voditi u ime nekoga. Orešković nema legitimitet", rekao je Špika koji je istaknuo kako je praktično posložena nova parlamentarna većina.

Orešković se nije oglasio iako je u Saboru danas oporba zatražila ostavku Karamarka te u suprotnom najavila pokretanje postupka za njegov opoziv.

Petrov: Sve je rečeno

Podsjetimo,  čelnik MOST-a i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov nije htio previše komentirati aferu, rekavši kako prvo treba vidjeti što se dogodilo.

"Sve je rečeno. Gospodin Karamarko sam je sve rekao. Treba prvo vidjeti što se dogodilo", rekao je Petrov i dodao kako se više ne želi zamarati stranačkim prepucavanje te da Vlada dobro funkcionira.

Karamarko: To su politički pritisci

Sam Karamarko pak tvrdi da je poslovanje tvrtke njegove supruge bilo meta istraga različitih državnih organa s ciljem stvaranja političkih pritisaka.

"Poslovanje tvrtki moje supruge više je puta tijekom proteklih godina, isključivo s ciljem stvaranja političkog pritiska na mene osobno, bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija. Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost.

Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa mene osobno, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost.

Tijekom cijele svoje karijere sam uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to ću nastaviti činiti i dalje", kazao je Karamarko i dodao kako će osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost.

Ana Karamarko kazala je kako njena tvrtka nikada nije radila poslove za tvrtku Josipa Petrovića koji su bili u interesu MOL-a.

Pročitajte više