Oreškoviću 15, Norcu 12, a Grandiću 10 godina zatvora

Tihomir Orešković, Mirko Norac i Stjepan Grandić proglašeni su danas na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćnom presudom krivima za ratne zločine nad civilnim stanovništvom šireg gospićkog područja u jesen 1991. godine, a optuženi Ivica Rožić oslobođen je optužbe i pušten iz pritvora.

Predsjednica sudskog vijeća u suđenju tzv. gospićkoj skupini sutkinja Ika Šarić pročitala je presudu po kojoj se Orešković osuđuje na 15 godina zatvora, Mirko Norac na 12, a Stjepan Grandić na 10 godina. U obrazloženju oslobađajuće presude za Ivicu Rožića stoji da tijekom postupka nije utvrđeno da su, kako je navedeno u optužnici, Orešković i Norac izdali nalog Ivici Rožiću da odvede i likvidira trojicu karlobaških Srba. Također nije utvrđeno, stoji u obrazloženju presude, da je Rožić tu trojicu odveo i ubio na predjelu Crni dabar na Velebitu 25. listopada, kako je bilo navedeno u optužnici.

Sudsko je vijeće ustvrdilo u obrazloženju presude da su ostale dvije točke optužnice vezane uz likvidaciju civila na Lipovoj glavici i Pazarištu dokazane. Potvrđeno je, navodi se, da su Orešković i Norac izdavali naloge za odvođenja civila iz njihovih kuća i podruma te za njihovo zatočenje i likvidaciju, kao i da je Norac osobno ubio jednu ženu tijekom likvidacije civila na Pazarištu. Potvrđeno je, stoji u obrazloženju, da je tzv. smrtonosni sastanak održan u Kriznom štabu za Liku s kojega su najvažnije osobe tada u Gospiću krenule u likvidaciju najmanje deset civila na Pazarištu, kako se navodi, po nalogu Norca i Oreškovića.

Sutkinja Šarić je ustvrdila da ubijeni civili, njih najmanje 50, nisu ni na koji način sudjelovali u ratnom sukobu te da nisu pomagali neprijatelju. Navela je da je u postupku utvrđeno da je u Gospiću tada vladala atmosfera straha te da je Orešković bio najvažnija i najutjecajnija osoba.

Kazala je da su optužnicom trebale biti obuhvaćene i ostale osobe s tzv. smrtonosnog sastanka koje su, kako je rekla, nedvojbeno pucale u civile, ali da je to stvar županijskog državnog odvjetništva, a ne sudskog vijeća.

Kao olakotna okolnost Stjepanu Grandiću je uzeta obiteljska situacija i djelomično priznanje djela, Mirku Norcu mladost u vrijeme počinjenja djela, a Tihomiru Oreškoviću sadašnje zdravstveno stanje. Svim osuđenima olakotna je okolnost i korektno držanje pred sudom. Otegotne su okolnosti, po odluci sudskog vijeća, broj ubijenih osoba, premještanje mrtvih tijela i paljenje u cilju prikrivanja zločina, okolnosti da je četvero djece ostalo bez oba roditelja i da je ubijena cijela obitelj Pantelić. Sutkinja Šarić navela je da je uzeto u obzir da su ta djela počinjena u okolnostima nametnutog obrambenog rata i to da osuđenici nisu ni prije ni poslije tih djela počinili druga kažnjiva djela za koja bi bili pravomoćno osuđeni. Uz to istaknula je njihov doprinos obrani, dolazak i ostanak na bojišnici u situaciji kada su, kako je navela, mnogi "veliki i pošteni Hrvati" otišli iz Gospića.

Vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će im se u kaznu.

Branitelj oslobođenog Rožića, odvjetnik Mirko Ružić kazao je za novinstvo da je očekivao ovakvu presudu ističući kako nije bilo dokaza da je njegov branjenik počinio to djelo. Grandićev branitelj odvjetnik Milenko Škrlec pohvalio je vođenje ovog postupka izražavajući zadovoljstvo ponašanjem predsjednice sudskog vijeća i zamjenika županijskog državnog odvjetnika tijekom postupka. Škrlec je kazao da je bio "fasciniran dostojanstvenim ponašanjem pratitelja donošenja presude u sudnici". Branitelj Mirka Norca odvjetnik Tomislav Sabljar kazao je da će se žaliti na kaznu jer da je smatra prestrogom. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast nije želio davati izjave.

Glavna rasprava trajala je 14 mjeseci, a saslušano je više od 150 svjedoka. Osuđenici ostaju u pritvoru.

Okupljeni ispred suda burno prosvjedali nakon izricanja presude

Oko 200 ljudi okupljenih ispred riječkog Županijskog suda burno su prosvjedovali nakon što su saznali da su trojica optuženih iz tzv. gospićke skupine proglašeni krivima za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1991. na gospićkom i karlobaškom području.

Prosvjednici su se razišli oko 13 sati. Posljednji preostali iz te skupine, zajedno s obitelji Ivice Rožića, dočekali su njegov izlazak iz pritvora nakon oslobađajuće presude.


Alkari i njihovi momci u svečanim odorama u povorci napustili su mjesto prosvjeda desetak minuta nakon izricanja presude u velikoj raspravnoj dvorani Županijskog suda u Rijeci.

Ulaz u zgradu suda osiguravali su pripadnici specijalne policije, a iz skupine prosvjednika u dva navrata prema novinarima ispred ulaza doletjela je prazna staklena boca i upaljač.

Među okupljenima bili su i saborski zastupnici HSLS-a Željko Glavan, Joško Kontić, a izricanje presude su pratili načelnici i gradonačelnici 7 općina i gradova Cetinske krajine, predsjednik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata pukovnik Mirko Čondić i drugi.

Skupina Sinjana blokirala državnu cesta D1 u središtu grada

Ogorčeni presudom umirovljenom generalu i alkarskom vojvodi Mirku Norcu dvjestotinjak Sinjana blokiralo je državnu cestu D1 Zagreb-Split koja prolazi središtem Sinja.

Cesta je blokirana u 11 sati, a policija usmjerava promet okolnim državnim i lokalnim cestama.

Na središnjem trgu Sinjani su čekali presudu i nakon što su doznali ishod, krenuli su u blokadu ceste.

Pročitajte više