Organizacija: U Mediteranu je 1 posto vode u svijetu, no 7 posto globalne plastike

Foto: Shutterstock

Unija za Mediteran (UfM), međuvladina organizacija koja okuplja 43 zemlje, pozvala je svoje članice na "hitnu akciju" čišćenja Sredozemnog mora od plastike upozorivši da svake godine u more ode 570.000 tona plastičnog otpada koji ozbiljno ugrožava životinjski i biljni svijet, ali i zdravlje ljudi.

"Mediteran, kao poluzatvoreno more i svjetska turistička destinacija, posebno je ranjiv na plastiku koja prijeti njegovim životinjskim i biljnim vrstama, ekosustavu i zdravlju ljudi", priopćila je Unija za Mediteran iz svog sjedišta u Barceloni.

Priopćenje je poslala u trenutku kada se tisuće turista spremaju za godišnje odmore u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španjolskoj, Egiptu i drugim ljetnim destinacijama. U Sredozemnom moru nalazi se 1 posto ukupne vode u svijetu, no sedam posto globalne mikroplastike.

"Plastika ubija život u vodi"

Upozorenje dolazi pet dana uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se svake godine obilježava na godišnjicu Konferencije Ujedinjenih naroda iz 1972. posvećene okolišu. "Sredozemno more se svake godine zagadi s 570.000 tona plastike. To odgovara težini 50 Eiffelovih tornjeva", navela je Unija za Mediteran koristeći svjetski poznati Eiffelov toranj u Parizu kao usporedbu.

"Nastavi li se sve kao dosad, količina plastike će se učetverostručiti do 2050 godine", dodala je. Ministri zemalja članica su u listopadu 2021. usvojili Deklaraciju o okolišu i klimi, politički dokument kojim su izrazili želju da se na Sredozemlju stvori "strukturna koordinacija" i "mehanizam nadzora" nad okolišem. Zemlje u sklopu Unije za Mediteran surađuju na nižim razinama u suzbijanju zagađenja.

Glavni tajnik Unije za Mediteran, Nasser Kamel, istaknuo je da bi borba protiv zagađenja plastikom trebala biti u središtu političke agende na Sredozemlju jer plastika "ubija život u vodi, uništava prirodni sustav i zagađuje morski lanac prehrane".

"S obzirom na to da je Sredozemlje zatvoreno more, svaki utjecaj na okoliš na njegovom sjevernom dijelu ima posljedice za njegov južni dio, i obratno. Smatramo da se morsko smeće može efikasno smanjiti  jedino zajedničkim naporom i suradnjom svih zemalja na Sredozemlju i civilnog društva", izjavio je.

Pročitajte više