Organizator njujorške parade sv. Patrika homoseksualce usporedio s nacistima

U PETAK je u New Yorku svečano obilježen Dan sv. Patrika, najveći irski blagdan kojeg širom svijeta slave osobe irskog podrijetla. Proslava je uključivala tradicionalnu paradu kroz ulice Manhattana - najveću među svim paradama sv. Patrika u svijetu.

Međutim, ta je parada izazvala žestoke kontroverze kada se katolička tradicija na kojoj se temelji parada sudarila s liberalnom tradicijom New Yorka na koju se poziva tamošnja homoseksualna zajednica.

Organizacija koja okuplja irske homoseksualce i lebzijke je od organizatora parade tražila dozvolu za sudjelovanje, ali su ih organizatori glatko odbili.

U intervjuu za "Irish Times" John Dunleavy, predsjednik organizacijskog odbora parade, je branio dugogodišnju politiku kojom se homoseksualnim organizacijama u New Yorku brani sudjelovanje u tom događaju.

Donleavy je to obrazložio činjenicom da je homoseksualizam nespojiv s načelima katoličke vjere te kao takav nema mjesto na obilježavanju jednog katoličkog blagdana.

To je ilustrirao s tvrdnjom da je dozvoliti homoseksualcima pristup paradi sv. Patrika isto što dozvoliti neonacistima pristup židovskoj paradi, odnosno dozvoliti pristup Ku Klux Klanu da sudjeluju u crnačkoj paradi u Harlemu. Ta je izjava izazvala bijes u liberalnom dijelu njujorške i američke javnosti, a pogotovo kod gradske vijećnice Christine Quinn.

Ona je kao prva deklarirana lezbijka izabrana u to tijelo započela kampanju s ciljem da se homoseksualnim organizacijama dozvoli pristup paradi. Nakon što su organizatori taj zahtjev, kao i mnogo puta dosada, odbili, Quinn je organizirala bojkot cijele priredbe.

Na pitanje kako komentira Dunleavyjeve izjave, izjavila je samo da su "toliko odvratne da ne zaslužuju nikakav komentar". Godine 1995. je u sličnom sporu američki Vrhovni sud stao na stranu organizatora parade sv. Patrika u Bostonu, te im temeljem ustavnih načela o slobodi izražavanja i vjere priznao pravo da s parade isključe javno iskazivanje homoseksualnosti.

D.A.

Pročitajte više