Putin nakon aneksije Krima bio na obilježavanju Dana D. Sad ga neće pozvati

Foto: EPA

Rusija će biti pozvana da pošalje predstavnike na međunarodnu ceremoniju obilježavanja 80. godišnjice Dana D, ali ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti dobrodošao zbog tekućeg rata Moskve protiv Ukrajine, objavili su francuski organizatori. 

"S obzirom na okolnosti, predsjednik Putin neće biti pozvan da sudjeluje u obilježavanju iskrcavanja u Normandiji. Rusija će, međutim, biti pozvana da bude predstavljena kako bi se mogla odati počast predanosti i žrtvi sovjetskih naroda, kao i njihovom doprinosu pobjedi 1945. godine", priopćio je organizacijski odbor. 

"Za razliku od režima u Kremlju, Francuska ne slijedi politiku povijesnog revizionizma", dodali su. Nikakve druge informacije nisu dane, a rusko veleposlanstvo u Parizu i Kremlj nisu odgovorili hoće li poziv biti prihvaćen, piše Guardian.

Putin i Porošenko se sastali nakon komemoracije u lipnju 2014.

Više od 20 milijuna sovjetskih vojnika poginulo je tijekom Drugog svjetskog rata. Putin je pozvan i prisustvovao je ceremoniji obilježavanja 70. godišnjice iskrcavanja na Dan D unatoč ruskoj aneksiji Krima nekoliko mjeseci ranije.

Tom prilikom je tadašnji francuski predsjednik François Hollande izjavio: "Mogu imati različito mišljenje od Vladimira Putina, ali nikada nisam zaboravio niti ću zaboraviti da je ruski narod dao milijune života."

Nakon komemoracija u lipnju 2014., Putin i tadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastali su se u Elizejskoj palači na razgovorima nakon što je Moskva podržala prorusku pobunu u istočnoj Ukrajini. Putin nije bio pozvan na 75. komemoraciju kojoj je nazočio Donald Trump. 
 

Pročitajte više