KOLAPS ZDRAVSTVA

Organizatorice prosvjeda medicinskih sestara: "Dosta je više zastrašivanja"

Screenshot: N1

GOŠĆE intervjua Točke na tjedan na N1 bile su medicinske sestre Sanda Alić i Sandra Kolak koje su organizirale masovni prosvjed iz čajne kuhinje. Govorile su o daljnjim potezima nakon prosvjeda, poboljšanju uvjeta rada medicinskih sestara, kao i o plaćama.

Nisu očekivale tako velik odaziv

Sanda Alić, jedna od organizatorica, rekla je da je oduševljena prosvjedom te dodala kako nitko nije očekivao ovakav odaziv. 

Alić je također rekla kako im je prvi potez udruživanje u jedan sindikat koji ima još puno detalja koji se trebaju formalno-pravno uobličiti. 

"To je sindikat državnih službenika i namještenika. Imaju dva sindikata sa sličnim imenom pa onda ljudi brkaju. I naša inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva. I sada će se taj novi sindikat zvati Sindikat medicinskih sestara, tehničara i zajedno, kao što je naša bila Facebook grupa", navodi Alić. 

Sandra Kolak smatra da RH ima novca da ispuni njihove zahtjeve.

"Naši zahtjevi nisu samo povećanje plaća medicinskih sestara, nego tu su pitanja prava pacijenata i na kraju to treba pitanje dugoročno državne politike, općenito svih vlada. Ako ministar Marić kaže da nam je BDP u porastu, ako ministar turizma kaže da je turistička sezona uspješna, ako se premijer Plenković hvali da smo mi jedna napredna europska država, tada smatram da za nekakve ovakve zahtjeve treba imati novaca, kao što mora imati novaca i za profesore, odnosno prosvjetu i sve druge javne i državne službe", rekla je Kolak. 

"Iza nas nitko ne stoji"

Komentirala je i optužbe da iza njih zapravo stoje političke stranke poput MOST-a i SDP-a.

"Ne. Ja bih se nadovezala na to i rekla bih rečenicu. To je osobna stvar, ali evo - koliko je kolegica desno, toliko sam ja lijevo. Znači, apsolutno nema nikakve politike u svemu ovome. I jedna i druga stranka, i SDP i Most su oporbene stranke i njima je naravno u interesu da podrže takvu skupinu građana jer su oporba. Da su na vlasti, možda ne bi bili naša podrška", navodi Kolak.

Alić je dodala kako pojedinci kad nemaju što reći nađu neku optužbu - u njihovom slučaju da iza njih netko stoji. 

"Ne, nitko iza nas ne stoji. Da iza nas stoji, mi ne bi bile ovako hrabre. Nego bi sad sjedile doma", ističe Alić.

Dodala je kako je dobila bezbroj poruka poslije prosvjeda od kolegica i kolega koji su se nakon prosvjeda morali očitovati svojim glavnim sestrama zašto su išli na prosvjed. 

"Ja moram ovdje kontaktirati našeg odvjetnika i da vidimo što mi možemo poduzeti i koje pravne korake da zaštitimo te sestre i da tužimo osobe koje traže očitovanje jer je to bio prosvjed, to moramo naglasiti, a ne štrajk. Dosta je više tog zastrašivanja. Na prosvjed može doći svatko. Mi nismo napustili svoja radna mjesta, mi smo došli u svoje slobodno vrijeme. I zato mi nije jasno na koji način i zašto oni to rade. Znam, žele zastrašiti članstvo. Pogotovo sada kad smo spomenule da osnivamo novi sindikat", zaključila je Alić za N1

Pročitajte više