Organizira se Festival bespravne gradnje i devastacije prirode. Dobro ste pročitali

Foto: Press materijali VRUJA - Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

FESTIVAL bespravne gradnje i devastacije prirode održat će se 4. srpnja u uvali Vruja, između Brela i Omiša. 

Organizatori su mještani okolnih naselja koji su, potaknuti samovoljom investitora i nemarom državnih institucija, odlučili na satiričan način, kroz prosvjed koji će ustvari biti festival, odnosno festival koji će biti prosvjed, skrenuti pažnju javnosti na problem bespravne gradnje u njihovoj uvali. 

 

Mile Kekin: To će biti taj dan, lezi pod bager i uživaj

Događanje je najavljeno za nedjelju 4. srpnja, a već sada je naišlo na solidan odaziv javnosti - podržali su ga Rade Šerbedžija, Mile Kekin, Siniša Labrović i Edo Maajka, a organizatori s kojima smo razgovarali skreću pažnju na to da su to samo neka od velikih imena koja su odlučila pomoći oko festivala.

U videima, koja možete pogledati na Facebook stranici VRUJA - Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, glazbenik Mile Kekin zapjevao je: "To će biti taj dan, objesi zimmer frei, lezi pod bager i uživaj." Edo Maajka ukazuje na važnost očuvanja Vruje i poručuje: "No pasaran, jaran, no pasaran!"

Labrović: Ljubitelje prirode neka pojidu lavovi

Poznati performer Siniša Labrović snimio je video u kojem poručuje: "Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema", te je izrazio želju da ljubitelje prirode pojedu lavovi. 

"Znači, postoje dvi vrste ljudi, kako ja to vidin, na Zemlji. Postoje oni koji bi sve ostavili kako je, znači: 'Priroda je savršena, priroda je uređena, priroda je lipa.' Neka ih pojidu lavovi. A postojimo i mi koji mislimo da je čov'k na toj Zemlji zato da tu prirodu uredi, da dovede njenu anarhiju do nekog oblika i do neke ljepote i harmonije u kojoj možemo svi uživat. Eto, jedan od tih blistavih primjera takve harmonizacije je u našoj uvali Vruja", kazao je Labrović.

Pozvao je ljude da na festival donesu pikamere, ako imaju kakav manji rovokopač ili nekakav bager.

Rade Šerbedžija: Spasimo Vruju, spasimo more

Rade Šerbedžija u svojoj videopozivnici recitira pjesmu More velikog omiškog pjesnika Josipa Pupačića, napisanu baš na Vruji. Glumac poziva: "Spasimo Vruju, spasimo more. Da nam se ponovo penje i smije."

Na Vruji se pripremaju i razna događanja, poput performansa istaknutih umjetnika, okruglog stola i radionica za buduće bespravne graditelje. 

Mještani su u priopćenju saželi: 

"Festival će se održati 4. srpnja u prekrasno razorenoj uvali Vruja. Organizator je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat i ostale institucije koje nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje, legalizirajući naknadno njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicama. Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, danas Vruja nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je za sad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika." Pritom misle i na predsjednika Zorana Milanovića, o čemu smo nedavno pisali. 

>Milanović o tipu koji ilegalno gradi na državnoj zemlji: Ponosan sam da me financira

A imao je ranije što na ovu temu reći i kolumnist te mještanin Piska Boris Dežulović:

>Predsjedniče Republike Hrvatske, jadni i bijedni sitni mišu

Radionica betoniranja pod morem, osnove joge na bespravnim građevinama...

Prošlo je, kažu organizatori prosvjeda, već 20 godina otkako je lokalni moćnik sagradio prvi ilegalni objekt u uvali tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala. 

"Neka vas ne buni što će događanje formalno biti prijavljeno kao - prosvjed. Svi ste pozvani. Program počinje popodne i traje do 21 sat. Prva je na rasporedu radionica Osnove joge na bespravno sagrađenim objektima. Neki od položaja s kojima će se polaznici moći upoznati su Ležanje pred bagerom i Podmićeni geodet koji u sudnici gleda dolje. Očekuju vas najmanje tri performansa istaknutih, afirmiranih umjetnika. Bit će tu radionica šalovanja i betoniranja pod morem, zatim akcija grljenja bagera i pikamera te fotonatječaj na temu Moja najdraža bespravna građevina, na kojem ćemo zaprimati fotografije devastacije prirode iz cijele Hrvatske i potom, na bespravno sagrađenom zidu na državnoj zemlji, izložiti najbolje", najavljuju mještani. 

Središnje događanje je sasvim ozbiljan okrugli stol s arhitektima i urbanistima

Centralno događanje bit će, kažu, okrugli stol na temu betonizacije i devastacije, gdje će sudjelovati renomirani dalmatinski arhitekti i urbanisti. Dodaju kako će tu biti riječi i o važnosti nasipavanja mora zemljom od iskopa koju je načelnikov rođak morao hitno negdje iskrcati.  

"Događanje ima i humanitarni karakter. Prikupljat će se prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića, budući da je jedan od većih njegovih financijera upravo devastator uvale Vruja. Naša je namjera maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja i tako doprinijeti njihovu ostanku u Hrvatskoj kako bi prestali odlaziti bagerom za kruhom. Program će uskoro biti objavljen na našem Facebook profilu. Bit će tu i gosti iznenađenja", navode organizatori, spominjući neke od transparenata koji će dočekati prosvjednike, odnosno goste festivala. 

Mahat će transparentima: "Cipli govnari", "Prirodno je nastrano", "Bolje rob nego bor"

"Za posjetitelje smo pripremili transparente s natpisima kao što su ne lomite mi bagere, prirodno je nastrano, ptice seru po Hrvatskoj, od asfalta oteto zauvijek prokleto, cipli govnari, bolje rob nego bor te čovik je od svoji para uredijo put da se more auton doć na vruju a vi ga napadate komunjare ustaške", poručuju organizatori za kraj, naglašavajući da se festival zaista najozbiljnije održava, budući da su imali dosta pitanja oko toga je li i cijelo događanje performans.

Parkiranje će biti omogućeno na odmorištima uz cestu, a centralni dio programa održava se u samoj uvali, na betoniranom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže. Ulaz je besplatan. 


 

Pročitajte više