Bura pod Velebitom udara preko 160 km/h, zatvorene autocesta A1 i magistrala

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U HRVATSKU su stigle najavljene vremenske neprilike, a posebni problemi su kod Velebita. 

Orkanski udari bude pod Velebitom, zatvorena autocesta A1, magistrala, Paški most...

Zbog jakih, mjestimice čak i orkanskih udara bure, koji već idu i preko 160 km/h, zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala  između Senja i Svete Marije, državna cesta od Maslenice do Zatona Obrovačkog te Paški most. 

Diljem Dalmacije puše jaka bura s olujnim udarima, a podno Velebita i s orkanskim udarima. 

Na Paškom mostu bura ima udare do 154 km/h, a u Prizni do čak 162 km/h, javlja Dalmacija danas.

U ostatku dana dodatno će zahladjeti, a navečer će bura biti znatno jača nego sada. Vjetar već sada izaziva znatne probleme u cestovnom i prometu morem.

Prema podacima DHMZ-a, do 13 sati u Splitu su zabilježeni udari od 83 km/h, u Makarskoj 94 km/h.

Trenutno su Dinara i njen vrh Sinjal najhladniji u zemlji s -3°C, a tamo je temperatura zraka u odnosu na jučer u isto vrijeme pala za 11 stupnjeva.

Temperature zraka u Dalmaciji su u 13 sati, ako izuzmemo planinska područja, od 10°C na kninskom području do čak 18°C na jugu.

Slabe kiše ima nad otvorenim morem, a pokoja pahulja snijega može u drugom dijelu dana zalepršati u pograničnom području s BiH.

Snijeg na Platku i Zavižanu

Podsjetimo, jutros je snijeg, kako se vidjelo na web kamerama, padao na Platku i na Zavižanu.

Detaljno stanje u prometu

Pročitajte detaljno stanje u prometu Hrvatskog autokluba uslijed vremenskih nepogoda.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC-50 i DC-27 preko Gračaca, Obrovca i Karina)
  • Jadranska magistrala (DC-8) između Senja i Svete Marije Magdalene
  • DC-54 Maslenica-Zaton Obrovački
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC-3 kroz Gorski kotar)
  • autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika
  • Jadranska magistrala (DC-8) između Bakra i Senja
  • lokalna cesta LC-58107 Križišće-Kraljevica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Sumartin-Makarska, Split-V. Luka-Ubli (s polaskom iz Splita u 17:00 sati)
  • katamaranske linije: Zadar-Silba-Olib-Premuda, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka
  • brodske linije: Mali Lošinj-Susak-Unije i Vrgada- Pakoštane- Biograd.

Trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje. Katamaran na liniji Jelsa-Bol-Split plovi bez pristajanja u luku Bol.

Zbog loših vremenskih uvjeta 20. i 21.11.2020. neće ploviti brzobrodska linija 9141 Pula-Zadar. U nedjelju će ploviti na liniji Pula-Zadar-Pula.

Donosimo i detaljnu prognozu DHMZ-a po regijama.

Istočna Hrvatska

Prevladavat će oblačno, povremeno uz malo kiše. Navečer i u noći postupno razvedravanje sa zapada. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, mjestimice s jakim udarima. Temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C.

Središnja Hrvatska

Pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana s povremenom kišom. Poslijepodne i navečer postupno razvedravanje sa zapada. Vjetar slab i umjeren, na udare ponegdje i jak sjeveroistočni. Temperatura zraka većinom od 4 do 8°C.

Gorski kotar i Lika

Oblačno s povremenom kišom, glavninom u noći i prijepodne. Većinom u višem gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak. Temperatura zraka uglavnom od 3 do 6°C.

Istra

Prijepodne pretežno oblačno, mjestimice uz moguću slabu kišu ili rosulju, u drugom dijelu dana postupno razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima. More će biti malo do umjereno valovito, ponegdje valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između 5 i 10, u unutrašnjosti Istre između 0 i 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 10 i 15°C.

Sjeverni Jadran

U prvom dijelu dana umjereno i pretežno oblačno, ponegdje s kišom. Poslijepodne sunčanije. Puhat će umjerena i jaka, na udare olujna, pa i orkanska bura. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 10, a najviša dnevna od 11 do 15°C.

Dalmacija

Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno. Samo ponegdje može pasti malo kiše. Puhat će umjerena do jaka, na udare mjestimice olujna bura. Najniža jutarnja temperatura od 8 do 13, u unutrašnjosti Dalmacije 0 do 5, a najviša dnevna između 14 i 19°C, u unutrašnjosti Dalmacije malo niža.

Što nas čeka sutra?

I dalje se očekuje vjetrovito te u većini krajeva pretežno sunčano, piše DHMZ.

Umjerena, ponegdje i povećana naoblaka očekuje se još u prvom dijelu dana u gorju, u noći i ujutro i na jugu.

Puhat će slab i umjeren, uglavnom u Lici i Gorskom kotaru na udare i jak sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, većinom podno Velebita i Biokova mjestimice s orkanskim udarima, prema kraju dana u slabljenju.

Najniža jutarnja temperatura od -3 do 2, na Jadranu između 5 i 10°C. Najviša dnevna od 2 do 7, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 9 i 14°C.

Pročitajte više