Osam i pol godina zatvora za pljačku Fine u Oroslavju

Pljačkaši Fine u Oroslavju Tihomir Patalen (44) iz Zagreba i Elvis Kalač (28) iz Čakovca danas su na Županijskom sudu u Zlataru nepravomoćno osuđeni na po četiri godine i tri mjeseca zatvora. L

Sud ih je proglasio krivim što su 6. kolovoza 2003. maskirani i naoružani s još dvojicom nepoznatih sudionika počinili razbojstvo u Fininoj poslovnici u Oroslavju, iz koje su odnijeli oko 286 tisuća kuna,

koje nikad nisu pronađene.

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća sudac Tomisalv Ivanda rekao je da sud nije povjerovao optuženicima koji su tvrdili da nemaju ništa s razbojstvom u Oroslavju te da su se u to vrijeme nalazili na drugim mjestima: Patalen kod prijatelja u Rogaškoj Slatini, a Kalač na proslavi rođenja prijateljeva sina u jednoj od čakovečkih gostionica.

Sud nije povjerovao ni svjedocima, prijateljima optuženih, koji su potvrdili njihove priče, pružajući im naizgled vjerodostojan alibi. Tako se Vijeće priklonilo zastupnici optužbe, zamjenici državnog odvjetnika u Zlataru Jasmini Domagić, koja je u utorak u svojem završnom govoru kazala da su neki od svjedoka iz kriminalnog miljea te da im sud ne smije povjerovati.

Također, odvjetnica je kazala, a sud je potvrdio, da u dotičnu slučaju nije bilo odveć dokaza koji bi teretili optuženike, osim tragova prstiju Patalena i Kalača na ukradenoj registarskoj pločici koja je pričvršćena na "lanciu" u kojoj su razbojnici počinili pljačku. Ali to je razbojništvo, istaknula je, jedno od najsofisticiranijih kažnjivih djela, dobro isplanirano i kod kojeg nema puno materijalnih dokaza. Druga, za sud presudna činjenica, bila je ta što je zagrebačka policija samo tjedan dana prije pljačke u Oroslavju na Poljanicama u Zagrebu uhitila Patalenova prijatelja pod sumnjom da je pokušao ukrasti dvije tablice s parkiranih automobila.

Sud je sve to povezao s planiranim razbojstvom i Patalenu i Kalaču izrekao zatvorske kazne u koje im se uračunava 15 mjeseci provedenih u pritvoru. Pritvor im je inače produžen do pravomoćnosti presude.

Fina je novac osigurala kod Croatia osiguranja koje je 286 tisuća kuna vratilo Fini. Županijski sud u Zlataru danas je presudio i da optuženici u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude moraju vratiti novac Croatia osiguranju.

(Hina) xzkra yvkn

Pročitajte više