Osam osoba u Srbiji u teškom stanju zbog trovanja gljivama koje su kupili na tržnici

Ilustracija: Shutterstock

OSAM od devet osoba koje su zbog trovanja gljivama kupljenim na šabačkoj tržnici u Srbiji koji su zadržani u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) nalaze se u teškom stanju, rečeno je iz vojne bolnice za Tanjug.

Iz VMA su rekli da je jedna pacijentica iz Beograda u međuvremenu puštena kući, piše Telegraf. VMA je jučer navela da su pacijenti iz Šapca gljive kupili kod neovlaštenog prodavača i konzumirali ih misleći da je riječ o lisičarkama i rudnjačama. 

Policija je u Šapcu jučer uhitila 72-godišnjakinju zbog sumnje da je posljednjih nekoliko dana prodavala gljive od kojih je više osoba dobilo simptome trovanja, priopćio je srpski MUP.

"Zabluda je da se otrovne gljive mogu raspoznavati po određenim karakteristikama"

"Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva jest da budu maksimalno oprezni jer odgovornost za zdravlje i osobnu sigurnost je na svakome tko bere i jede samonikle gljive", upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

VMA upozorava da se samo kemijskom analizom može točno utvrditi otrovnost gljiva i da se bez dobrog poznavanja gljiva ne treba upuštati u njihovo branje, prenosi Telegraf. 

"Zabluda je da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva i da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama", upozorili su iz VMA.

Prema neslužbenim informacijama, noćas je sa simptomima trovanja u bolnicu primljena cijela obitelj iz Šapca, a ranije tijekom dana je s istim simptomima jedna osoba hospitalizirana.

Pročitajte više