Osam stranih policajaca stiglo u Hrvatsku, patrolirat će u Makarskoj, Trogiru i Omišu

Foto: FaH

U SKLOPU međunarodne policijske suradnje i projekta "Sigurna turistička sezona" danas je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj desetu godinu zaredom predstavljeno osam stranih policajaca koji će do posljednjeg dana kolovoza uredovati na području Makarske, Omiša i Trogira, te na taj način pomagati svojim državljanima.

Voditelj Ureda prevencije PU splitsko-dalmatinske Paško Ugrina kazao je da su im se od petka pridružili policijski službenici iz Poljske, Češke, Slovačke, te Bosne i Hercegovine, a uskoro očekuju i kolege iz Italije i Francuske. Naglasio je da će tako za vrijeme cijele turističke sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji biti policiajci iz ukupno šest država.

"Dosadašnja suradnja naše policijske uprave sa stranim policijskim službenicima bila je izuzetno pozitivna. Mi imamo samo riječi hvale na njihov dosadašnji profesionalni angažman. Bili su nam od velike koristi u izvršavanju svakodnevnih policijskih zadaća. Vjerujem da su značajno pridonijeli povoljnom stanju sigurnosti. Kolege će raditi u policijskim postajama u Omišu, Trogiru i Makarskoj", objasnio je Ugrina dodavši da su policajci  iz Bosne i Hercegovine i Poljske raspoređeni u Makarskoj, iz Slovačke u Trogiru, dok će Česi kontrolirati Omiš.

Strani policajci će pomagati i pružati podršku hrvatskoj policiji u komunikaciji sa stranim državljanima, a cilj im je vidljivost i dostupnost na javnim mjestima, kazao je Ugrina naglasivši da će službu obavljati u odorama država iz kojih dolaze, te neće imati osobno naoružanje. Tijekom turističke sezone će raditi u dvije smjene, a u kolovozu će ih zamijeniti nova tura policijskih službenika, pa će tako ovoga ljeta na području najveće dalmatinske županije raditi ukupno 20 stranih policajaca.

Osim što će proći rad u zračnoj luci, pomorskoj policiji, te policijskim postajama na otocima strani policajci će biti angažirani i na predstojećem festivalu Ultra Europe u Splitu, ali i na brojnim info pultovima za čiju se svrhu i ove godine izradio informativni materijal na 11 svjetskih jezika.

Devetu godinu zaredom u Split je iz Praga stigao na rad policajac Darko Stanković koji je rekao da svake ljetne sezone u Hrvatskoj pogine 20 čeških državljana bilo od utapanja, opasnog planinarenja, prometnih nesreća ili bolesti.

"Brojka poginulih je zaista velika, no to je zato jer vašu zemlju svake sezone posjeti milijun Čeha. Našim državljanima pomažemo većinom prilikom gubitka dokumenata ili ako su bili žrtve krađa, potom kada nepropisno parkiraju svoje vozilo", kazao je Stanković.
 

Pročitajte više