Oscar Pistorius pušten na slobodu. Bio u zatvoru jer je ubio vlastitu djevojku

Foto: FaH

Bivši paraolimpijac Oscar Pistorius pušten je na uvjetnu slobodu iz južnoafričkog zatvora, gotovo 11 godina nakon ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp. Pucao je u nju više puta kroz vrata kupaonice 2013., a kasnije je tvrdio da je mislio da se radi o provalniku.

Pistorius, koji sada ima 37 godina, osuđen je za ubojstvo 2015. nakon što je žalbeni sud poništio raniju presudu. Živjet će pod strogim uvjetima do isteka kazne 2029. godine. Prema južnoafričkom zakonu, svi prijestupnici imaju pravo na uvjetni otpust nakon što odsluže polovicu ukupne kazne, koja je za Pistoriusa konačno određena 2017. na 13 godina i pet mjeseci.

Što kaže majka ubijene djevojke?

Majka Reeve Steenkamp, June Steenkamp, rekla je: "Oduvijek smo znali da je uvjetni otpust dio južnoafričkog pravnog sustava i uvijek smo govorili da se zakon mora poštovati." "Uvjetno puštanje Oscara Pistoriusa, pod određenim uvjetima, potvrdilo je Barryjevo i moje povjerenje u južnoafrički pravosudni sustav", rekla je, misleći na svog pokojnog supruga.

"Uvjeti koje postavlja povjerenstvo za uvjetni otpust, a koji uključuje tečajeve upravljanja bijesom i programe o rodno uvjetovanom nasilju, šalju jasnu poruku da se rodno uvjetovano nasilje shvaća ozbiljno", dodala je.

"Mi koji smo ostali, služimo doživotnu kaznu"

"Je li Reeva dobila pravdu?" zapitala se. "Je li Oscar odslužio dovoljno kazne? Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati, a nikakva količina odslužene kazne neće vratiti Reevu. Mi koji smo ostali, služimo doživotnu kaznu."

"Moja jedina želja je da mi bude omogućeno da proživim svoje posljednje godine u miru i fokusiram se na Zakladu Reeva Rebecca Steenkamp, da nastavim Reevino nasljeđe", zaključila je.

Pistorius - pali heroj

Pistorius je bio u zatvoru od listopada 2014., kada je prvi put osuđen. Amputirane su mu potkoljenice kad je imao manje od godinu dana. Pistorius se kasnije oslonio na protetiku i postao svjetski poznati sportaš poznat kao "blade runner".

Imao je uspješnu karijeru u atletici, prvo na Paraolimpijskim igrama, osvojivši više zlata, a zatim je učvrstio svoju reputaciju nakon natjecanja protiv sportaša bez invaliditeta na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ubojstvo Reeve Steenkamp samo šest mjeseci kasnije i kasnija suđenja dominirala su naslovnicama diljem svijeta.

Južnoafrički odjel za zatvorsku službu rekao je da će, unatoč njegovom javnom profilu, bivša zvijezda biti tretirana kao bilo tko drugi na uvjetnoj slobodi. To znači da će određene sate u danu biti zatvoren u svom domu i zabranjeno mu je piti alkohol. Također mu nije dopušteno govoriti za medije.

Reeva Steenkamp, koja je imala 29 godina kad je ubijena, bila je diplomirana pravnica i uspješna manekenka koja je radila i kao TV voditeljica te se pojavljivala u reality showu Tropika Island of Treasure.

Ispalio četiri metka u Reevu kroz vrata WC-a

Planirala je nakon diplome osnovati odvjetničku tvrtku za pomoć zlostavljanim ženama. Steenkamp je bila tri mjeseca u vezi s Pistoriusom kada je on ispalio četiri hica iz pištolja kroz vrata WC-a u svojoj kući u Pretoriji u ranim satima 14. veljače 2013.

Umrla je gotovo trenutno. Država je optužila Pistoriusa za ubojstvo, ali je on 2014. osuđen za blaže kazneno djelo ubojstva iz nehata. Sljedeće su godine suci Vrhovnog prizivnog suda promijenili njegovu presudu u ubojstvo, rekavši da je njegova verzija događaja nedosljedna i nevjerojatna te da je "pucao bez razumnog ili istinskog straha za vlastiti život".

Pročitajte više