Osijek: 1. svibnja obilježen prosvjedom

MEĐUNARODNI praznik rada 1. svibnja u Osijeku je obilježen prosvjedom u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i osječke Udruge nezaposlenih.

Nakon okupljanja na osječkom Trgu Svetog Trojstva i razgovora s osječkim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Zlatkom Kramarićem u Gradskom poglavarstvu, kolona prosvjednika krenula je na lijevu obalu Drave, gdje Osječani tradicionalno obilježavaju ovaj praznik.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Josip Pavić kazao je kako se jedino u Osijeku 1. svibnja obilježava prosvjedno, zbog nezadovoljstva predloženim izmjenama Zakona o radu, teškog stanja u osječkom i slavonskom gospodarstvu te spore privatizacije poljoprivrednih kombinata i pokušaja da im se oduzme zemljište.

"Ako se nastavi s takvom zemljišnom politikom, nekoliko tisuća radnika u tim kombinatima ostalo bi bez posla. Političarima poručujemo da na predstojećim izborima na glasove radnika mogu računati samo oni koji se bore za njihova prava i dostojanstvo", rekao je Pavić.

U izjavi novinarima Pavić je kazao da bi Vlada o problemu privatizacije kombinata trebala raspravljati 8. svibnja te da bi do 8. lipnja trebale biti donesene sve odluke vezane za taj proces.

Okupljeni su, na poziv županijskog povjerenika SSSH Ante Krajine, zviždanjem uputili poruku ministru rada i socijalne skrbi Davorku Vidoviću, a na poziv regionalnog povjerenika PPDIV-a Slavka Kotromanovića istu su poruku uputili saborskim zastupnicima s područja Slavonije i Baranje koji se nisu odazvali današnjoj proslavi.

Građanima je podijeljeno 2500 porcija graha, a u suradnji s Caritasom organizirano je potpisivanje peticije protiv rada nedjeljom i blagdanima.

(Hina) ivuč jn

Pročitajte više