Osijek: HDZ podnio kaznene prijave zbog širenja lažnih glasina

OSJEČKOBARANJSKI Županijski odbor HDZ-a izvijestio je danas da je osječkom Općinskom državnom odvjetništvu podnio kaznene prijave zbog "širenja lažnih glasina" protiv župana Zdravka Bosančića (SDP), predsjednika Županijske skupštine Ramira Ristića (LS), predsjednika Županijskoga odbora SDP-a Željka Malevića i tajnika Županije Davora Brunčića.

Kaznene prijave su podnesene zbog "širenja lažnih glasina, a u vezi s člankom 320 Kaznenog zakona - protupravne promjene ustrojstva lokalne samouprave".

U kaznenoj prijavi dostavljenoj medijima tvrdi se da su, nakon ostavki natpolovične većine vijećnika Županijske skupštine, a koje su vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijeli 8. i 9. travnja, Bosančić i Ristić na konferenciji za novinare u zgradi Poglavarstva "neistinito priopćili da, zakonom i drugim propisima, i dalje postoje uvjeti za rad i donošenje zakonitih odluka Županijske skupštine, aktiviranjem zamjeničkog mandata".

Dodaje se da je 14. travnja istu takvu tvrdnju u javnost iznio i Željko Malević naglasivši da "Skupština ima kvorum i ako natpolovična većina vijećnika podnese ostavke", a što su, tvrdi HDZ "objavili svi elektronički i pisani mediji te na taj način omogućili širenje lažnih i uznemiravajućih glasina, s ciljem protuzakonite i protupravne promjene ustrojstva lokalne samouprave".

"Osumnjičenicima je poznato da je na svim dosadašnjim sjednicama Županijske skupštine postupak verifikacije vijećnika-zamjenika proveden na način utvrđen Poslovnikom, tj. na samoj sjednici Skupštine pred natpolovičnom većinom ukupnog broja vijećnika. Na navedeni način osumnjičenici su postupali s namjerom izazivanja uznemirenja većeg broja građana, lažno predstavljajući ostavke 26 vijećnika kao pokušaj nelegalnog raspuštanja Županijske skupštine", navodi se u kaznenoj prijavi.

Dodaje se da su osumnjičenici "svjesno i s namjerom opstruirali zakonom, Statutom i Poslovnikom utvrđeno ustrojstvo Županije, stvarajući privid legaliteta rada Skupštine s manje od 50 posto vijećnika", te se protiv njih predlaže poduzimanje kaznenog progona.



Pročitajte više