Osijek isčekuje blokadu računa - "Visi nam mač nad glavom"

"BIVŠA gradska vlast u vrijeme velike recesije donijela je predizborni proračun koji je jednostavno - neodrživ. Nema šanse da bude iznad 550 milijuna kuna! Vjerojatno i manje. No, 40 milijuna kuna morat ćemo odmah odsjeći, a gradske službe do ponedjeljka moraju pripremiti konkretne prijedloge kako i gdje", najavio je danas novi osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, donoseći svojim građanima vijest o blokadi gradskog računa, a prenosi Osijek031.com.

Nakon sastanaka sa pročelnicima upravnih odjela i gradskim službama Bubalo je dao naslutiti da Osijek čeka "gladna godina". Točnije, izrazio se sa - "visi nam mač nad glavom", jer Grad mora platiti prispjele obveze, pa postoji mogućnost da ne bude novca za plaće.

Prisilna naplata od građana

Bubalo je kazao da "što više spoznaje stanje u gradskoj blagajni, svakoga dana sve više ga boli glava". Vlast predvođena HSP-ovcem je, kaže, ostavila niz rupa. Početna procjena o 55 milijuna kuna minusa, sada se popela za još najmanje deset milijuna, "zahvaljujući" ponajprije Kopiki i komarcima, kazao je Bubalo.

Što se same strukture duga tiče, Osijek državi duguje 15 milijuna kuna, a raznim tvrtkama još oko 50 milijuna. Neke od njih prijetile su da će blokirati gradski račun. Isto tako, Grad će morati ići u naplatu svojih potraživanja koja ukupno iznose oko 80 milijuna kuna, kako bi namaknuo dio novca. To znači da će i građani Osijeka prisilno pomoći Gradu u izvlačenju iz dugova.

"Dakle, vjerojatno će morati biti i dodatnih ušteda. Što se tiče rebalansa, znam da sigurno moramo povećati izdvajanja za tretiranje komaraca, za koje Vlada Gradu već tri godine nije dala ni lipe od obećanih osam milijuna kuna godišnje. Također, morat ćemo povećati premala izdvajanja za razvoj gospodarskih zona. Što ćemo pak točno rezati, utvrdit ćemo idući tjedan", kazao je Bubalo. Đapić se ne javlja na telefon.

C.D.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

Pročitajte više