Osijek: izložba slikara Bane Milenkovića

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je otvorena samostalna izložba zagrebačkog akademskog slikara Bane Milenkovića (1963).

Izloženo je 20-ak ulja na platnu slikara, koji je svoja djela do sada izlagao na više od 40 samostalnih i više od 110 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Intendant HNK Željko Čagalj ocijenio je kako je riječ o vrhunskom umjetniku, koji je Akademiju likovnih umjetnosti završio u klasi Ferdinanda Kulmera, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara. Milenković se osim slikarstvom bavi kiparstvom i primijenjenom umjetnošću.

Podsjetio je kako je Milenković 1992. i 2002. izradio scenografiju za dvije predstave osječkoga HNK - "Crkveni miš" i "Kažiprst".

Samostalne izložbe Milenković je, među ostalim, održao u Zagrebu, Rijeci, Puli, Somboru, Muenchenu i Toulousseu. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su i nagrade za scenografiju na Marulićevim danima u Splitu 1994. te na Međunarodnom festivalu dječjeg kazališta u Ljubljani 1999.

(Hina)yivuč xvkn

Pročitajte više