Osijek: Krešimir Bubalo HDZ-ov kandidat za župana

Osječkobaranjski Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izvijestio je danas kako je kandidat stranke za novoga župana Osječanin Krešimir Bubalo, za dožupana dr. Dinko Burić iz Belišća, a za predsjednika Županijske skupštine, predsjednik županijskoga HDZa Branimir Glavaš.

Na današnjoj konferenciji za novinare Glavaš je kazao kako je drugi kandidat za dožupana predstavnik SDSS-a Mile Horvat, dok će se strankama, koje se budu smatrale oporbom, ponuditi dva mjesta potpredsjednika Županijske skupštine.

HDZ traži, dodao je, da oporba postigne konsenzus oko svojih kandidata za potpredjednike skupštine i u tom slučaju HDZ će sa svojim vijećnicima poduprijeti takvu kandidaturu.

Budući da u pozivu za sutrašnju konstituirajuću sjednicu Skupštine nema točke izbora župana i dožupana Glavaš je kazao kako će HDZ zatražiti da se dnevni red dopuni s tim točkama te izborom novoga Poglavarstva ili da se odmah nakon konstituirajuće održi nova sjednica Skupštine gdje će se obaviti izbor novoga županijskog vodstva.

Ocijenio je kako za HDZ, kao izbornog pobjednika, nije bilo sporno koje mu čelne dužnosti pripadaju pri konstituiranju nove vlasti, iako su, kako tvrdi, "neki pojedinci iz nekih stranaka pokušali onemogućiti HDZ da isticanjem svojih kandidata zauzme te pozicije u Skupštini i izvršnoj vlasti".

"Pojedinci iz nekih stranaka pokušavali su onemogućiti konstituiranje na način da na sutrašnjoj sjednici nitko nema apsolutnu većinu, pa smo im jasno dali do znanja da HDZ neće pristati na ucjene i neće snositi odogovrnost ukoliko budemo dovedeni u takvu situaciju", rekao je Glavaš.

Dodao je kako za HDZ postoji samo jedan pokušaj konstituiranja Skupštine, onaj sutrašnji, te da stranka neće pristati ni na jedan novi pokušaj konstituiranja, već bi se, u slučaju opstrukcije, konstituiranje moglo obaviti nakon eventualnih idućih prijevremenih izbora.

"Pojedine političke stranke, predvođene Hrvatskom seljačkom strankom (HSS) i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSS) jasno su dale do znanja da u takvom pokušaju opstrukcije sutrašnje sjednice neće sudjelovati", istaknuo je Glavaš, izrazivši uvjerenje da će prijedlozi HDZ-a dobiti "apsolutnu potporu županijskih vijećnika".

Od ukupno 48 vijećnika u novom sazivu osječko-baranjske Županijske skupštine, nakon prijevremenih izbora 18. siječnja, HDZ ima 21 vijećnika, HSP 8 vijećnika, koalicija SDP,HNS,LIBRA,SBHS na izborima je dobila 6 vijećnika, HSU 4, a LS, HSS i SDSS po tri vijećnika.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više