Osijek: Nastavljeno suđenje u slučaju "Paulin Dvor"

ISKAZIMA okrivljenika Nikole Ivankovića i Enesa Viteškića na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u mjestu Paulin Dvor kod Osijeka, u prosincu 1991.

Ivanković i Viteškić optuženi su da su 11. prosinca 1991., kao pripadnici pričuvne 130. brigade Hrvatske vojske, izvan dužnosti, s više za sada nepoznatih osoba, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, u Paulin Dvoru usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti.

Na današnjoj glavnoj raspravi pročitani su iskazi okrviljenika, dani u istrazi, u kojima su oni zanijekali svoje sudjelovanje u zločinu počinjenom u Paulin Dvoru i povezanost s tim događajem.

Ivanković je tako ustvrdio da je za događaje u Paulin Dvoru doznao nekoliko dana nakon zločina te da je u noći, kada se dogodilo ubojstvo civila, nakon što je isporučio večeru suborcima, otišao spavati u obližnje Vladislavce.

Optuženi Viteškić tvrdi da je za zločin u Paulin Dvoru doznao iz tiska, a da je 11. prosinca 1991. bio u Ivanovcu ili u Našicama jer je, kako je naveo, tamo odlazio kad god nije bio na dužnosti.

Ivanković i Viteškić u pritvoru su od rujna 2002. Suđenje se nastavlja sutra.

Pročitajte više