Osijek: Nezavisni Slavonije i Branje o statusu novinara

U POVODU Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, Udruga Nezavisni Slavonije i Baranje predložila je danas u Osijeku zakonske promjene po kojima bi se novinarimareporterima, zbog stresnih okolnosti obavljanja posla, priznao beneficirani radni staž.

Tajnik ove udruge građana Zdenko Maurus na današnoj je konferenciji za novinare rekao kako Udruga Hrvatskom novinarskom društvu (HND) predlaže i raspravu o izdavanju novinarske licencije po uzoru na druge struke. To bi pridonijelo redu i prepoznavanju dostojanstva novinarske struke, dodao je.

"Udruga traži i izmjenu sadašnjega Zakona o javnom priopćavanju kojom bi se zabranilo da vlasnik medija bude i glavni urednik u mediju s više od 25 zaposlenih", rekao je Maurus, dodavši kako će udruga uskoro sazvati okrugli stol o statusu novinara, na koji će pozvati i predsjednika HND-a Dragutina Lučića.

Članica Udruge i Središnjeg odbora HND-a Nevenka Špoljarić podsjetila je da ratnim izvjestiteljima po sadašnjim zakonskim propisima nije priznat beneficiran ratni staž, unatoč ukazu bivšeg ministra obrane Gojka Šuška da taj status treba zakonski urediti.

Po njezinim riječima samo ove godine bilo je desetak verbalnih i fizičkih napada na novinare i to je još jedan razlog da se ozbiljno promisli o reguliranju statusa novinarske struke u civilnom društvu.

Pročitajte više