Osijek: Otvoren sajam lova i ribolova

Na osječkom sajamskom prostoru Pampasu danas je otvoren Sajam lova i ribolova "Salori" na kojem je oko 80 sudionika iz Hrvatske, Madžarske i Slovenije, uz ostalo, izložilo trofeje divljači i ribe te lovnu i ribolovnu opremu.

Otvarajući sajam, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivica Grbac istaknuo je kako su upravo "Slavonija i Baranja bogato lovno i ribolovno područje" te da je "sajamska priredba prigoda da se izmijene iskustva i prikažu turističke mogućnosti toga kraja".

Predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza Đuro Dečak naveo je kako u Hrvatskoj ima oko 50 tisuća lovaca i jednako toliko športskih ribiča te da su to "usko spojene športske, ali i važne gospodarske djelatnosti", posebice "u Slavoniji i Baranji gdje su najbogatija hrvatska lovišta i ribolovne vode".

"Na žalost, u javnosti se još negativno govori o lovstvu, što nije dobro jer je organizirano lovstvo jamstvo očuvanja i lovišta i divljači, a športski ribiči svojim djelovanjem, pa i poribljavanjem voda, uveliko pridonose očuvanju ribljeg fonda", rekao je Dečak.

Na Sajmu koji traje do nedjelje, 4. travnja, bit će više sajamskih skupova, među kojima okrugli stol o lovstvu o prilagodbi u vezi s ulaskom u EU, a danas je predstavljena knjiga "Lovna kinologija" prof. dr. Zvonimira Tucaka i autora, prvi udžbenik te vrste.

Sutra će se održati natjecanje u kuhanju fišpaprikaša, a prihod od prodaje namijenjen je Domu za djecu i omladinu "Klasje", a riba je dar Saveza športskih ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije.

Pročitajte više